Neodvisna sodnica ali leva politična aktivistka – primer Urške Klakočar Zupančič

0

Piše: dr. Vinko Gorenak

Sodniki imajo pri nas trajni mandat, ki jim ga praktično nikoli ni mogoče odvzeti, pridobijo ga lahko pod določenimi pogoji, ko so stari 30 let ali več. Trajni mandat je neke vrste zaščita sodnikov pred vplivi politike na njihovo delo, kar je več ali manj standard v večini držav EU. Naj takoj zavrnem očitke medijev, da si SDS prizadeva za odvzem trajnega mandata sodnikom. Tega nikoli nismo zapisali v en sam dokument SDS. Zapisali pa smo, da želimo trajni mandat sodnikom urediti na ta način, da bi ga pridobili po daljši preizkusni dobi, tako kot status rednega profesorja dobijo univerzitetni učitelji, seveda ne pri 30 letih ampak po daljšem obdobju.

Zaradi takega ustavnega in zakonskega ščitenja neodvisnosti sodnikov, se seveda nasprotno pričakuje tudi njihova popolna apolitičnost in seveda neodvisnost. Slovenska realnost pa je bogata za veliko dokazljivih primerov levega političnega aktivizma sodnikov. Ne bom navajal tiste ki jih že poznate. Navedel bom najnovejši primer sodnice Urške Klakočar Zupančič. Na svoji FB strani je zapisala takole:

“Neodvisna sodnica” s trajnim sodniškim mandatom torej javno oznanja “da je Janez Janša na seji vlade ukazal, naj gredo policaji na ceste in občinske meje, ter poberejo globe”. Drugega niti ne navajam, saj si lahko preberete sami. Niti na eni seji vlade nisem manjkal in zagotavljam vam, da Janez Janša takega “ukaza” policiji ni dal , saj ga niti ne more in ne sme. Zakaj torej “neodvisna sodnica” s trajnim mandatom Urška Klakočar Zupančič to javno piše in razglaša – dejansko laže, ve le ona.

Omenjena gospa je zapisala tudi tole:

Ste dobro prebrali? Če niste preberite še enkrat. Zdravniki Beovičeva, Krek in Bergantova, vladni govorec Kacin in Janša so po njenem mnenju torej “zafrustrirani osebki s kriminalno preteklostjo”.

Če kliknete na: http://www.sodisce.si/okralj/osnovne_informacije_o_sodiscu/notranje_organizacijske_enote/2020063013330928/

boste ugotovili, da je Urška Klakočar Zupančič vodja oddelka za etažno lastnino pri Okrajnem sodišču v Ljubljani Mala ulica 3 1000 Ljubljana.

To moje sporočilo bom naslovil tudi predsedniku Vrhovnega sodišča v Ljubljani mag. Damijanu Florjančiču in predsedniku Sodnega sveta dr. Eriku Kerševanu s  pozivom za ukrepanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen