Na Hrvaškem umrl avtor priljubljene Kviskoteke Lazo Goluža

1

V 85. letu starosti je umrl avtor priljubljenega televizijskega kviza Kviskoteka Lazo Goluža, so sporočili člani njegove družine. Goluža je bil avtor in urednik tudi nekaterih drugih televizijskih projektov, kot je bila poletna zabavna oddaja Jadranski susreti (Jadranska srečanja).

Goluža se je rodil leta 1936 v Bosni in Hercegovini. Na zagrebški filozofski fakultet je diplomiral iz primerjalne književnosti in italijanskega jezika. Od leta 1967 je bil zaposlen kot novinar in urednik na Televiziji Zagreb, današnji hrvaški televiziji (HTV).

Bil je avtor in urednik številnih oddaj v zabavnem programu, med katerimi je bilo največ kvizov. Najbolj priljubljena je bila Kviskoteka z voditeljem Oliverjem Mlakarjem, ki je bila na sporedu med letoma 1980 in 1995.

Ob Kviskoteki se mnogi spominjajo tudi kvizov Pješčani sat (Peščena ura) in Znaš, znam (Veš, vem), katerih avtor je bil Goluža. Kot urednik je sodeloval tudi pri licenčnih televizijskih oddajah Brojke i slova (Številke in črke) in Kolo sreče ter pri postavitvi licenčnega kviza Milijonar na HTV. Sodeloval je tudi z nemškimi, britanskimi in francoskimi televizijskimi postajami, je objavila hrvaška radiotelevizija (HRT).

Goluža je za svoje televizijsko delo prejel več nagrad, med drugim tudi televizijsko nagrado Ivana Šibla za življenjsko delo leta 1995.

Število komentarjev: 1
  1. exodus pravi

    Dobro se spomnim njegovih oddaj in bile so zabavne. Počivaj v miru.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen