V 95 letu starosti umrl ameriški umetnik svetlobnih instalacij Robert Irwin

0

Umrl je ameriški umetnik Robert Irwin, ki je bil med drugim znan po svojih svetlobnih instalacijah. Umrl je v starosti 95 let v Kaliforniji, so sporočili iz galerije Pace v Los Angelesu, s katero je tesno sodeloval od 60. let prejšnjega stoletja. Bil je eden najbolj znanih predstavnikov gibanja Light and Space (Svetloba in prostor).

V svoji umetnosti je Irwin raziskoval percepcijo na način posegov v arhitekturo, ki spreminjajo fizično, čutno in časovno izkušnjo prostora. Kariero je začel kot slikar, a je kmalu prešel k instalacijam, ki jih je postavljal v muzejih, galerijah in drugih prostorih.

S tem je prispeval k razvoju estetskih in konceptualnih vidikov umetniškega gibanja Light and Space na zahodni ameriški obali. Za gibanje sta bila značilna minimalizem in geometrijska abstrakcija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Irwin je med drugim zasnoval vrtove muzejskega objekta za Center Getty v Los Angelesu, ki so ga odprli leta 1997, in palmov vrt za Muzej umetnosti okrožja Los Angeles leta 2016.

Leta 2021 je v Berlinu ustvaril ogromno svetlobno delo v stari elektrarni. Za delo velikosti 16 krat 16 metrov Light and Space (Kraftwerk Berlin) je namestil na stotine fluorescenčnih cevi, ki so velike dele ene strani industrijske hale obsijale s svetlo belo svetlobo, medtem ko je zadnja stran ostala bistveno temnejša z modro svetlobo. Dobra fora!

Serijo del Light and Space je Irwin začel leta 2007. Postavitev, ki jo je ustvaril za berlinsko prizorišče Kraftwerk, je bilo največje delo, ki ga je umetnik razstavljal v Evropi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen