Dr. Milan Zver: Dogajanje na oktobrskem plenarnem zasedanju bo pestro

0

(2. oktober 2020) Evropski poslanec dr. Milan Zver je pred prvim oktobrskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta, skupaj s še nekaterimi drugimi evropskimi poslanci iz Slovenije sodeloval na video brifingu za slovenske dopisnike.

Kot je povedal evropski poslanec, bo tem na zasedanju ogromno, zagotovo pa se jih bo še nekaj dodalo, kot na primer vprašanje Belorusije, dogajanje na Vzhodnem Sredozemlju, zastrupitev ruskega opozicijskega voditelja. ” Dogajanje bo pestro,” je ocenil poslanec in ob tem izpostavil tudi zakonodajni sveženj, ki govori o podnebnih spremembah oziroma zmanjšanju toplogrednih emisij. ” Ta sveženj se mi zdi zelo pomemben za dolgoročno prihodnost Evrope in celega sveta, ” je dejal poslanec.

Izpostavil je tudi zaslišanje dveh kandidatov za evropska komisarjea, ki bosta po njegovi oceni le-to dobro opravila, v pogovoru pa je spregovoril še o vladavini prava, pri čemer gre za temo, ki ga še prav posebej zanima. “Prvič letos je bilo izdano poročilo Evropske komisije o vladavini prava, imamo tudi mehanizem o vladavini prava in proces pogajanja za večletni finančni okvir, v katerega je prav tako vključena ocena o vladavini prava,” je naštel  evropski poslanec in navedel, da nekateri evropski kolegi pogojujejo koriščenje evropskih sredstev z oceno o vladavini prava. “Tu imam drugačna stališča od kolegov, saj menim, da ni dobro, da se črpanje evropskih sredstev pogojuje z vladavino prava in stanjem človekovih pravic, kajti kaj lahko se zgodi, da bi bile ocene za kakšno državo o tem prehitre, neveljavne, nato pa bi lahko prišlo tudi do neprimernih situacij, ki bi lahko zmanjšale zaupanje v evropske institucije,” je povedal evropski poslanec in dodal, da si takšnih meritornih zaključkov kot je ta, da se črpanje evropskih sredstev poveže z vladavino prava, ne želi, ker so ” malo preveč poceni.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen