Trumpova okužba s koronavirusom ne ogroža predsedniških volitev v ZDA

0

V ZDA bi lahko zaradi okužbe predsednika Donalda Trumpa z novim koronavirusom za nekaj dni preložili naslednje predvolilno soočenje, a predsedniške volitve niso ogrožene, je za STA ocenil profesor ameriških študij na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila. Izključil je tudi možnost preložitve volitev, predvidenih za 3. november.

“Trump je že pred meseci predlagal, da bi volitve preložili. To možnost so že preigrali in ne pride v poštev,” je pojasnil Ferfila.

Se mu pa zdi verjetno, da bi po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri Trumpu za nekaj dni preložili naslednje predvolilno soočenje med republikancem Trumpom in njegovim demokratskim tekmecem Josephom Bidnom, predvideno za 15. oktober v Miamiju.

Poznavalec ZDA tudi pričakuje, da bo dejstvo, da se je Trump, ki je koronavirus označeval za nenevarnega, okužil, “še en minus na njegovi podobi”. Pri privržencih bo sicer Trumpova bolezen verjetno zbudila sočutje, na splošno pa bo po Ferfilovi oceni imela negativen učinek na javno mnenje o njem.

Udarec za Trumpa je bilo sicer že nedavno razkritje časnika New York Times, da je leta 2016 plačal le 750 dolarjev davka, ki je porušilo mit o njem kot uspešnem poslovnežu, je dejal Ferfila.

Bodo pa zapleti zaradi okužbe po mnenju profesorja najverjetneje še dodatno prispevali k pravni zmedi po volitvah. Trump je namreč na enem od predvolilnih zborovanj že javno napovedal, da ne bo priznal izidov volitev, če ne bo zmagal.

“Trump računa, da bo v pravnih zapletih zmagal,” je poudaril Ferfila. Kot je pojasnil, sedanji predsednik pričakuje zmago tako na ustavnem sodišču, kjer ima po imenovanju Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico absolutno večino pri vrhovnih sodnikih, kot tudi v predstavniškem domu. V tem imajo sicer večino demokrati, a kot je pojasnil Ferfila, je način glasovanja v predstavniškem domu v primeru spora glede tega, kdo je predsednik, drugačen kot običajno. Glasuje se namreč po delegacijah posameznih zveznih držav, pri čemer imajo republikanci 26 delegacij, demokrati pa 24.

Če bo volilni izid tesen, Ferfila pričakuje, da bo Trump spor razreševal po sodni in parlamentarni poti, saj računa, da ima na obeh instancah prednost.

Da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom, je Trump sporočil 32 dni pred volitvami. Ameriški predsednik in njegova soproga sta se na covid-19 testirala po tem, ko so v četrtek okužbo potrdili pri svetovalki Bele hiše Hope Hicks, ki je v torek s Trumpom potovala na prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v Cleveland.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen