Pompeo na Kreti pozval k dialogu med Grčijo in Turčijo

0

Ameriški državi sekretar Mike Pompeo, ki je na dvodnevnem obisku v Grčiji, je danes skupaj z grškim premierjem Kirijakosom Micotakisom obiskal Natovo pomorsko bazo v zalivu Suda na otoku Kreta. Pompeo je poudaril, da ZDA podpirajo pogovore med Grčijo in Turčijo za razrešitev spora v vzhodnem Sredozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zelo podpiramo dialog med Natovima zaveznicama, Grčijo in Turčijo, ter ju pozivamo, naj čim prej začneta dialog o tem vprašanju,” je po obisku Natove pomorske baze dejal Pompeo.

Tako Micotakis kot Pompeo sta danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi izpostavila, da je sodelovanje med Grčijo in ZDA vedno tesnejše.

Grčija je po besedah ameriškega državnega sekretarja dejavnik stabilnosti v regiji. Ob tem je Pompeo napovedal nadaljnjo širitev pomorskega oporišča v zalivu Suda na Kreti.

Micotakis se je glede zadnjih napetosti na vzhodu Sredozemlja med Turčiji na eni ter Grčijo in Ciprom na drugi strani zavzel proti kakršnim koli dejanjem, ki bi pomenile izzivanje. Že dan prej sta se Pompeo in grški premier zavzela, da je treba ta spor rešiti na miren način in v skladu z mednarodnim pravom.

Pompeo se je danes odzval tudi na spopade v Gorskem Karabahu med Armenijo in Azerbajdžanom ter pozval k mirni rešitvi spora, še poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen