Po mnenju Aleksandre Pivec svet DeSUS ne more odločati mimo kongresa

0

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec bo na podlagi zapisnika statutarne komisije, ki je v ponedeljek sprejela stališče, da ima svet stranke pristojnost razrešiti predsednika stranke, sklicala izvršni odbor, ki bo obravnaval sklepe. Po njenem mnenju bi odločitev razrešitve s svetom DeSUS pomenila, da v DeSUS ni potreben najvišji organ, to je kongres.

Kot je navedla Pivčeva v sporočilu medijem, ki so ga posredovali iz DeSUS, je odločitev o nadaljnjih korakih sedaj na predsedniku sveta DeSUS Tomažu Gantarju.

“Zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS, kar je potrdilo tudi neodvisno mnenje strokovne institucije Inštituta za ustavno pravo, ter jasno izraženo voljo najvišjega organa stranke – kongresa DeSUS, je v nasprotju z osnovnimi elementi demokracije in demokratično urejeno stranko,” je zapisala Pivčeva.

Po njenem mnenju bi odločitev razrešitve s svetom stranke DeSUS pomenila, da v DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, to je kongres. “V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko svet stranke ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem sveta stranke DeSUS,” je še zapisala.

V DeSUS se namreč soočajo z različnimi mnenji o tem, ali svet lahko razreši predsednika stranke. Tak predlog za razrešitev Pivčeve so namreč svetu podali poslanci DeSUS, a so na seji sveta prejšnji teden predsednici izglasovali le nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa je Gantar sejo prekinil, da bi dilemo razčistili. Že takrat je napovedal, da bodo do nadaljevanja seje sveta pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe.

Komisija je zasedala v ponedeljek in sprejela stališče, da je svet po statutu pristojen tudi za razrešitev predsednika stranke. V primeru spora glede razlage o nejasnostih po statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Tako je pričakovati, da se bo svet na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja.

Člani sveta stranke so sicer na tajnem glasovanju nezaupnico Pivčevi izglasovali s 33 glasovi za in 19 proti. Za glasovanje o nezaupnici so se odločili po tem, ko Pivčeva kljub njihovim pozivom k odstopu ni odstopila s položaja predsednice stranke. K odstopu pa so jo med drugim pozvali zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen