Ministrica na prvi šolski dan obiskala šolarje v Podbrdu in na Mostu na Soči

0

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na prvi šolski dan obiskala dve osnovni šoli v Občini Tolmin, in sicer OŠ Simona Kosa Podbrdo in OŠ Dušana Muniha Most na Soči. V Podbrdu, kjer stoji ena od 27 najmanjših podeželskih šol v Sloveniji, je poudarila velik pomen tovrstnih šol, saj po njenih besedah predstavljajo srce lokalne skupnosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport se je v OŠ Simona Kosa Podbrdo skupaj z županom Občine Tolmin Urošem Brežanom udeležila sprejema petih prvošolk. Na sprejemu je sodelovala celotna šola, od učencev do učiteljev in ravnateljice Polonce Kenda. Nato si je ogledala še šolske prostore in pouk v šoli, ki jo obiskuje le 42 učencev.

“Gre za pomemben del šolskega sistema naše države, ki ga krojijo podeželske male šole. Te v resnici predstavljajo veliko več kot samo šolo. Predstavljajo srce in dušo lokalne skupnosti,” je ob koncu obiska dejala Kustečeva. Dodala je, da mora tudi zato država s takšno simbolno pozornostjo, kot jo je danes sama namenila šoli, dajati priložnost temu delu šolskega sistema.

Na vprašanje, kako ministrstvo pomaga šolam na ogroženih območjih, je odgovorila, da jim daje posebno pozornost. “Običajne kriterije prilagajamo potrebam lokalne skupnosti in dejstvu, da je pomembno, da izobraževalni proces v manjših krajih ostane in obstane ter se skozi leta vrača skozi izobražene prebivalce, ki pridejo nazaj v kraj in zanj skrbijo,” je dejala Kustečeva.

Ravnateljica OŠ Simona Kosa Podbrdo Polonca Kenda je povedala, da so bili obiska ministrice zelo veseli, saj so ga dojeli kot potrditev, da se bo država še naprej zavzemala za ohranitev slovenskega podeželja.

Na šoli v Podbrdu je sicer zadnja leta število učencev stabilno, vendar je v zadnjih dvajsetih letih upadlo za dve tretjini.

Na OŠ Dušana Muniha Most na Soči, ki je nekoliko večja šola, saj je skupno vanjo letos vstopilo 341 otrok, pa so ministrico pozdravili ravnatelj Ciril Makovec ter učenci. Ministrica si je ogledala prostore šole, posebno biološko učilnico ter arheološki muzej, ki se nahaja v šoli.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen