Pivčeva izpostavlja priložnosti na področju ekološke pridelave hrane

0

Slovenija ima odlične pogoje za ekološko pridelavo hrane, obenem pa je po takšni hrani veliko povpraševanje kupcev, je na konferenci Agrobiznis danes v Ljubljani dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Velik potencial vidi tudi na področju vinarstva, kjer pa manjkata strategiji razvoja in promocije, je ocenila.

Pivčeva je na dogodku v organizaciji Časnika Finance pojasnila, da trenutno v Sloveniji 96 odstotkov ekoloških izdelkov, ki so prodani na slovenskem trgu, uvozimo. “Torej imamo na tem področju ogromne priložnosti,” je izpostavila, čeprav je dodala, da Slovenija ne bo nikoli 100-odstotno ekološka. “Še vedno ostaja prostor za druge oblike trajnostne pridelave,” je zatrdila.

Ministrica je sicer izpostavila cilj, da slovensko kmetijstvo maksimalno izkoristi vse vire, ki jih ima na voljo; vizija je visoko kakovostna, butična, lokalno pridelana hrana. Ozavestiti je treba kupca, ne glede na to, ali gre za dnevnega potrošnika ali turista, da to višjo kakovost priznava, tako s krepitvijo povpraševanja kot s tem, da je za tako hrano pripravljen odšteti nekaj več, je dodala.

Dotaknila se je tudi sektorja vinarstva in pojasnila, da pogreša dve stvari: strategijo razvoja slovenskega vinogradništva, ki mora biti primerna in prilagojena različnim sektorjem, in zlasti strategijo promocije na tem področju. V skladu z zakonom o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov je sicer žogica pri vinogradnikih, da se organizirajo in pristopijo k zbiranju sredstev za promocijo, je poudarila. Nato pa bo denar, tako kot v primeru drugih sektorjev, dodala še država.

Tema letošnje konference Agrobiznis je tudi povezovanje turizma s kmetijstvom. Pivčevo veseli, da so turistični boni spodbudili obisk na slovenskih turističnih kmetijah, in sicer tudi na doslej manj obiskanih destinacijah. Gostje so, kot je poudarila, s ponujenim izredno zadovoljni, zato Pivčeva upa, da se bodo na kmetije še vračali.

Barbara Zmrzlikar iz Slovenske turistične organizacije (STO) je poudarila pomen ne le hrane in vina, ampak tudi ustvarjanja doživetij, povezanih z njima. STO bo, kot je navedla, jeseni razširila zeleno shemo slovenskega turizma s trajnostno gastronomijo, načrtujejo tudi projekt, v katerem bi iz turizma umikali plastiko za enkratno uporabo.

Glede vina je poudarila, da je to zagotovo ena od temeljnih prednosti Slovenije. A je pri izkoriščanju te prednosti podčrtala pomen sodelovanja in iskanja sinergij in oblikovanju doživetij, kot so vinski dogodki in obiski ter degustacije. “Torej ne le vino, ampak vse, kar lahko turist s tem v zvezi doživi,” je dejala.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pa je med drugim poudarila, da si bodo v tem ljubljanskem zavodu prizadevali tudi v časih covida-19 izvesti čim več dogodkov. Novembra tako načrtujejo Gourmet Ljubljana in Evropski simpozij hrane, na meniju zaenkrat ostaja martinovanje, pripravljajo se že na december v Ljubljani. “Težili bomo k temu, da dogodke izvajamo vse leto,” je pojasnila. Sicer pa ostajajo tudi pri dolgoročni viziji, katere del so atrakcije in doživetja zunaj ožjega mestnega središča.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen