Petkova tragikomedija št. 20: Jenull računal “primanjkljaj”, Gale pa skakal pred Fursom in delil piščalke

3

Tudi ta petek so se v različnih krajih nadaljevali protesti proti politiki sedanje vlade. Največ ljudi se je spet zbralo v Ljubljani, kjer so tokratni protest posvetili tudi “opogumljanju žvižgačev”. Znova je bilo slišati zahteve po odstopu celotne vlade ter koalicijskih poslancev, pa tudi obljube, da se protesti do tedaj ne bodo končali.

Protestniki vseh starosti, mnogi opremljeni z obraznimi maskami, so se, sicer v nekoliko bolj redkih vrstah kot minule petke, odpravili od Prešernovega trga preko Slovenske ceste proti vladni palači na Gregorčičevi in znova proti Slovenski in mimo parlamenta. Množico ves čas spremljajo policisti. Protestniki so se med pohodom ustavili pred stavbo parlamenta in s Trga republike skandirali gesla “policija – represija”.

V govorih na Trgu republike, ki so ga protestniki spet napolnili, so znova glasno zahtevali odstop celotne vlade in koalicijskih poslancev. Kritike so letele na pritiske na policijo, pa tudi na račun ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in nepravilnosti, ki se ji očitajo. “Pivčeva je odletela, Pivčeva je gotova! DeSUS se je končno zbudil,” je ocenil govorec Jaša Jenull.

“Vsako uro te vlade se pridela 150.000 evrov primanjkljaja. Medtem ko se je za vojsko namenilo 780 milijonov evrov,” je opozoril Jenull. Glasne žvižge je sprožil, ko je izpostavil predloge medijskih novel.

“Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. A je to sploh še smiselno početje?! Je! Ker smo glas upora,” je poudaril Jenull. “Opozarjamo, da se je starostnike hotelo trpati v kontejnerje, opozarjamo na poskuse uničevanje narave, že 20 petkov branimo svobodo medijev. Zakon o RTVS ne bo sprejet, tega ne bomo dopustili. Cela Slovenija je združena v tem boju,” je še dodal Jenull.

Nekateri protestniki nosijo tudi transparente z različnimi gesli, znova tudi z napisi “Smrt janšizmu. Svoboda vsem”. Na prvih protestih maja so najbolj razburili prav transparenti s tem napisom. Predsednik vlade Janez Janša je tedaj vložil prijavo suma kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, kasneje pa tudi zaradi kaznivega dejanja grožnje s smrtjo njemu osebno in volivcem SDS. A kot je izpostavil tudi Jenull v svojem današnjem govoru, je tožilstvo zaključilo, da tak napis ne predstavlja kaznivega dejanja. Preden so zapustili Trg republike, so protestniki ob skandiranju gesla “Vlada pada” plakate s tem zavržnim napisom položili pred stavbo parlamenta, pred policijski kordon.

Danes je sicer nekaj protestnikov že popoldne pred vhodom v stavbo Finančne uprave RS (Furs) delilo piščalke in letake, na katerih so priporočila za žvižgače, ki bi želeli opozoriti na nepravilnosti, s katerimi se srečajo pri delu. Pridružil se jim je tudi izpostavljeni uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale. “Slovenija je majhna in vse se razve. Kaj pa, če bi se dalo zažvižgati povsem varno in anonimno in pri tem ne tvegati vsega, kar imaš. Misliš, da še ni prepozno za pošten svet? Postani žvižgač, uporabi portal zvizgac.si za varno in anonimno posredovanje vseh informacij v javnem interesu,” so zaposlenim svetovali protestniki.

Št. komentarjev: 3
 1. silvo pravi

  Jenull in Gale, dva bedaka in njune oprane levičarske ovčice…

 2. maki pravi

  Dajte novinarji raziskat kdo financira tiskanje letakov, majic, piščalke,… To ni ravno poceni v takih količinah.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Takih novinarjev v slovenistanu ni. Mogoče so v Potočki zijalki. Predlagam arheološko izkopavanje.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen