Avstrijska pravosodna ministrica tarča groženj s smrtjo

0

Potem ko je avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić prejela grožnje s smrtjo ter po sovražnih objavah na spletu, tarča katerih sta bila med drugim kancler Sebastian Kurz in minister za zdravje Rudolf Anschober, je zadevo prevzel avstrijski Zvezni urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT) ter sprožil preiskavo.

To so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu, potem ko je o tem danes prvi poročal časnik Kronen Zeitung.

Noseči Zadićevi, ki prihaja iz vrst avstrijskih Zelenih, naj bi nek 68-letnik na spletu grozil s smrtjo. “Rojstva svojega otroka zagotovo ne boste več doživeli. Najkasneje v enem tednu boste vsi prijeti, obsojeni in usmrčeni,” naj bi med drugim napisal moški, ki sicer ureja spletno stran hartgeld.com.

Na njej je med drugim leta 2017 napadal nekdanjo vodjo Zelenih Evo Glawischnig. Zaradi tega je bil leta 2018 obsojen na tri mesece pogojne kazni in 2200 evrov denarne kazni. Sicer pa naj bi objavljal na desetine sovražnih vsebin z nekakšnimi seznami ljudi za usmrtitve in kazenska taborišča. Med njimi sta se znašla tudi minister Anschober in koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Zadićeva, ki naj bi ji policija že okrepila varovanje, zadeve danes ni želela komentirati.

Je pa prav danes na novinarski konferenci skupaj s še nekaterimi drugimi ministri predstavila predlog zakona za boj proti sovražnemu govoru na spletu. Odgovorne zanj bo, tako poudarjajo na vladi, po novem lažje kaznovati, tarče tovrstnih napadov pa bodo bolje zaščitene in se bodo lahko pred njimi ubranile hitreje, enostavneje in z manj stroški. Koalicijska pogajanja so bila dolga, novi zakon pa naj bi začel veljati že 1. januarja prihodnje leto.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen