Torkova seja sveta DeSUS za Pivčevo prva preizkušnja, v vsakem primeru sledi kongres

0

Svet DeSUS bo v torek na poziv poslancev razpravljal o predlogu nezaupnice predsednici stranke Aleksandri Pivec. Pri tem se krešejo mnenja, ali ji lahko nezaupnico izreče svet ali jo lahko razreši le kongres, ki jo je izvolil. V vsakem primeru je sicer pričakovati sklic izrednega kongresa, kar predlaga tudi izvršni odbor, ki ga vodi Pivčeva.

Kot je za STA pojasnil strankin govorec Janez Ujčič, je na dnevnem redu seje sveta, ki bo v torek popoldne, politična odgovornost predsednice stranke in vprašanje zaupnice za nadaljnje vodenje. Po njegovih predvidevanjih bodo morali očitno na začetku seje najprej razčistiti, ali ima svet sploh pristojnost s funkcije razrešiti predsednico. Pivčeva namreč tudi na podlagi pravnega mnenja Inštituta za ustavno pravo pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni funkciji, in ne svet, saj jo je kongres tudi izvolil za predsednico. Po njenem prepričanju bi tako tudi v primeru izglasovane nezaupnice na svetu stranke ostala predsednica stranke.

Predsednik Tomaž Gantar je v zvezi s tem v preteklih dneh opozoril, da je po statutu v obdobju med kongresoma svet stranke tisti, ki “na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij”. Priznal je, da so mnenja o tem različna in poudaril, da želi, da to rešijo zakonito. “Če bo obstajal dvom, da bi bilo odločanje o zaupnici na seji sveta nezakonito, ni moj namen vztrajati z glasovanjem o razrešitvi. Odvisno je od razlag pravnih strokovnjakov,” je poudaril Gantar, ki je sicer v primeru nezaupnice Pivčevi izrazil pripravljenost prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa meni, da bi lahko vsak pravnik o tem podal drugačno mnenje, toda na svetu bodo sprejeli politični akt o nezaupnici. “Če nekomu ne zaupaš, to pomeni, da ta ne more več voditi stranke. Izpelje se kongres, formalno-pravno se razreši staro predsednico in izvoli novega. Temu se ne bomo mogli izogniti,” je prepričan. Tako Jurša pričakuje, da bo svet stranke v torek določil tudi datum izrednega kongresa.

Sklic kongresa, ki sicer po Ujčičevih navedbah ni na dnevnem redu sveta stranke, pričakuje tudi Gantar. Po nekaterih informacijah bi lahko bil kongres konec oktobra ali v začetku novembra, podpira pa ga tudi Pivčeva, ki bi tako pri delegatih preverila podporo. Tako je pretekli teden tudi izvršni odbor sprejel sklep, da svetu predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica ponudila glasovanje o zaupnici.

Če ji bo nezaupnico izrekel že svet stranke, je pričakovati, da bo Pivčeva odločitev pravno izpodbijala. V primeru izgube zaupanja na kongresu pa je težko pričakovati, da bi svojo pot nadaljevala znotraj stranke. Kot je dejala v nedavni izjavi za Televizijo Slovenija, ima občutek, da se bo tudi stranka razcepila oziroma razdvojila, v primeru nezaupnice bodo tako s tistimi, ki želijo naprej sodelovati z njo, “razmišljali o nekih drugih opcijah”.

Ne glede na razplet na svetu stranke oziroma na kongresu pa je težko verjetno, da bi v ministrski ekipi ostala tako Pivčeva kot Gantar. Vodja poslanske skupine je sicer pojasnjeval, da gre za vprašanje Pivčeve kot predsednice stranke, in ne ministrice ali za vprašanje koalicije. Od predsednika vlade Janeza Janše so po Jurševih besedah poslanci dobili tudi zagotovilo, da se ne bo opredeljeval za eno ali drugo stran znotraj DeSUS. Kot je pojasnil Jurša, je Janša sicer ocenil, da razmere v DeSUS vplivajo tudi na situacijo znotraj koalicije, obenem pa povedal, da gre za vprašanje, ki ga mora rešiti stranka.

Tudi Gantar je v poudaril, da razprave o vodstvu v DeSUS ne pomenijo ničesar v zvezi s položajem stranke v vladi in da o položaju ministrov odloča predsednik vlade. Priznal je, da s Pivčevo tudi do zdaj v vladi nista veliko sodelovala in v primeru, da ostane ministrica, posebne spremembe ne vidi. Bi bile pa po njegovih besedah okoliščine gotovo “čudne”.

V primeru razdora v DeSUS se postavlja tudi vprašanje sodelovanja vlade s poslanci DeSUS, ki v DZ predstavljajo pet koalicijskih glasov. Kot je napovedal Jurša, bodo v primeru neizglasovanega predloga o nezaupnici Pivčevi nezaupnico dobili poslanci, ki bodo v tem primeru “uresničili plan B”, ki ga bodo predstavili na svetu stranke. Načrta vnaprej ni želel razkriti, je pa omenil tudi možnost odhoda iz stranke, saj sodelovanja z aktualno predsednico v prihodnje ne vidijo.

Medtem sicer v teh dneh v DeSUS iščejo tudi kandidata za novega ministra brez listnice za vodenje novoustanovljenega urada za demografijo. Uradno o imenih ne želijo govoriti, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi bila v igri tudi Pivčeva, ki sicer sedaj vodi kmetijski resor. Pred torkovo sejo sveta stranke predloga kandidata ni pričakovati, bo pa ime najverjetneje znano dan ali dva za tem, saj je v prvem septembrskem tednu v DZ že pričakovati zaslišanje kandidata za vodenje urada, ki bo po odloku o ustanovitvi zaživel v dveh tednih od četrtkovega sprejema odloka.

Pivčeva je zaupanje poslancev in mnogih drugih članov stranke, tudi tistih, ki so bili ob njenem januarskem prevzemu stranke na njeni strani, izgubila tudi zaradi svojih gostovanj in plačil nočitev na Krasu in v Izoli, pri katerih ji očitajo prepletanje službenih obveznosti in zasebnega življenja. Nekateri so kritični do kadrovanja v stranki pod njenim vodstvom, očitajo ji, da stranke ni konsolidirala, poslanci pa so prepričani tudi, da je zanemarila odnos s poslansko skupino. Tako so mnogi prepričani, da stranka pod vodstvom Pivčeve nima prihodnosti in da bi lahko celo izginila s političnega prizorišča.

O aktualnem dogajanju so se v preteklih tednih opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Delo predsednice in vodstva so podprli severnoprimorski, podravski in ptujsko-ormoški odbor, v koroškem so tudi izrazili zaskrbljenost zaradi dogajanja v stranki in nezadovoljstvo nad ravnanjem posameznikov, ki rušijo stranko. Korošci so prav tako podprli predlog izvršnega odbora za sklic izrednega kongresa. Da Pivčeva ne bi smela več voditi stranke, pa so sklenili v pomurskem, dolenjskem, južnoprimorskem, celjskem in ljubljanskem odboru. V gorenjskem odboru se na to temo niso sestali, kot je za STA pojasnila njihova predsednica Julijana Bizjak Mlakar, pa so svoje člane pozvali, naj svoje mnenje povedo predstavnikom sveta, ki bodo tudi odločali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen