Serijskega morilca in posiljevalca iz Kalifornije obsodili na več dosmrtnih zapornih kazni

0

Nekdanjega kalifornijskega policista Josepha Jamesa DeAngela je sodnik v Sacramentu zaradi 13 umorov in 13 posilstev v petek obsodil na enajst zaporednih dosmrtnih zapornih kazni brez in 15 dosmrtnih kazni z možnostjo pogojnega izpusta.

74-letni DeAngelo za življenja torej več ne bo ugledal luč svobode, kar je glede na zločine, za katere se je pred izrekom kazni opravičil sorodnikom pokojnih in preživelim žrtvam, za ameriške razmere še kar mila kazen.

Tožilci so najprej sicer zahtevali smrtno kazen, vendar pa so zaradi moratorija na izvrševanje smrtnih kazni v Kaliforniji sprejeli dogovor o dosmrtnem zaporu, ker je DeAngelo sodeloval s preiskavo, ker je star in tudi zaradi pandemije novega koronavirusa.

DeAngelo je pobijal, posiljeval in teroriziral prebivalce v različnih delih Kalifornije več kot desetletje od leta 1975 do leta 1986, preiskovalci in mediji pa so mu nadeli ime Morilec iz Golden Statea – zlate države – kar je drugo ime za državo Kalifornija.

Sodnik Michael Bowman je ob izreku kazni dejal, da je osebo, ki stori grozljivo dejanje, treba zapreti, da več ne bo škodovala nedolžnim ljudem. DeAngelo je izvršil še več zločinov poleg tistih, za katere so ga obsodili, saj je bilo njegovih žrtev skupaj 87 v enajstih kalifornijskih okrožjih.

“Poslušal sem vaše izjave in mi je res žal za vse, kar sem storil,” je po izjavah žrtev dejal DeAngelo, sodnik pa je na koncu dejal, da si obsojenec ne zasluži nobene milosti. Zaslišanja pred izrekom kazni so trajala kar tri dni, preživele žrtve pa so podrobno opisale morilčeva dejanja.

Ujeli so ga šele leta 2018 s pomočjo analize DNK in tožilec Tim Ward je dejal, da bo imelo z razvojem znanosti in tehnologije takšno zlo vse manj in manj prostora za delovanje. “DNK nikoli ne pozabi,” je dejal Ward.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen