Navalni, ki je še vedno v komi, prispel na zdravljenje v Nemčijo

0

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, ki je zaradi domnevne zastrupitve več kot dva dni v komi, je danes s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo, je potrdila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmush. Z njim je na letalu tudi njegova soproga Julija.

Na berlinskem letališču Tegel je letalo pristalo okoli 9. ure, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za posebno letalo z medicinsko opremo, ki ga je organizirala nemška nevladna organizacija Cinema for Peace. Navalnega bodo zdravili v znani berlinski bolnišnici Charite.

Na pot je letalo iz ruskega Omska krenilo danes zjutraj po srednjeevropskem času, potem ko so si ruski zdravniki v bolnišnici, kjer je bil od četrtka, premislili in privolili v njegovo premestitev v Nemčijo. Pred tem so vztrajali, da zdravstveno stanje Navalnega ni dovolj stabilno, da bi lahko dovolili prevoz.

Izključili pa so zastrupitev in trdijo, da gre za motnjo v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga tem pregledali. So pa nemški zdravniki po pregledu zatrdili, da ga lahko prepeljejo v Nemčijo, saj imajo na letalu ustrezno opremo.

Privrženci Navalnega sumijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in ruskim oblastem očitajo, da skušajo prikriti zločin. Po njihovem bi bilo za Navalnega “smrtonosno”, če bi moral ostati v bolnišnici v Omsku.

Kira Jarmiš je po novi odločitvi zdravnikov v petek izrazila obžalovanje, da je trajalo tako dolgo, da so dovolili let, saj so bili letalo in vsi potrebni dokumenti pripravljeni že od petka zjutraj.

Posebno letalo z medicinsko opremo je namreč v petek zjutraj iz Nemčije priletelo v Omsk in čakalo, da bolnika prepelje na zdravljenje v Nemčijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen