KPK v zadevi Pivec potrdila sum kršitve zakona o integriteti in uvedla preiskavo

1

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v predhodnem preizkusu potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zadevi Pivec in uvedla preiskavo, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik KPK Robert Šumi. Poudaril je, da so preiskavo razširili na več oseb, njena uvedba pa ne prejudicira končnih ugotovitev.

Senat KPK je odločitev o uvedbi preiskave sprejel na seji v tem tednu. Kot je povedal Šumi, so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in na različne sume kršitev iz njihove pristojnosti.

Predsednik KPK je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oz. da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. “Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot ta primer, o katerem govorimo sedaj,” je še povedal Šumi.

O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Šele ko dobijo potrdilo in je izkazano, da je bila obravnavana oseba obveščena, bo mogoče tudi povedati, za koga gre in na sume katerih kršitev se bo komisija osredotočila.

Potrdil je, da gre za fizične osebe, ni pa želel razkriti njihovega števila. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov, so pa v njem že sodelovali z drugimi pristojnimi organi. Prav tako Šumi ni želel ugibati, koliko časa bi lahko preiskava trajala, je pa potrdil, da je obravnava prednostna.

Šumi je še potrdil, da je postopek pred komisijo glede projekta SRIPT, v katerem se je Pivčeva morala soočiti z očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, zaključen. “Uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je ravno tako pravnomočen,” je potrdil, a tudi v tem primeru podrobnosti ni pojasnjeval.

Albert Nabernik iz KPK je v zvezi s zadevo SRIPT pojasnil, da je treba pri razkrivanju takšnih podatkov upoštevati “določene pravice, ki gredo javnim osebam”.

Nabernik je tudi podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak potem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, potem očitke preverijo in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. “Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo,” je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je za STA dejal le, da je bila odločitev KPK za uvedbo preiskave pričakovana. Kot je zatrdil, pa njihovega odklonilnega odnosa do predsednice Pivčeve končna presoja KPK ne bo spremenila, kakršna koli že ta bo. Poslanska skupina je sicer predsednico že pred časom enotno pozvala k odstopu.

Pivčeva na urgenci

V stranki DeSUS podpirajo začetek preiskave KPK v zadevi Pivec, saj se bo le tako celovito raziskalo vsa dejstva glede obiska kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli, so sporočili iz stranke. Obenem so spomnili na nekatere primere sumov oškodovanja državnega premoženja, tudi v Slovenskih državnih gozdovih.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so danes pojasnili, da so v predhodnem preizkusu potrdili resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in uvedli preiskavo. Predsednik KPK Robert Šumi je pojasnil, da so preiskavo razširili na več oseb, njena uvedba pa ne prejudicira končnih ugotovitev.

V DeSUS preiskavo podpirajo. “Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki jih je v zadnjem obdobju deležna Aleksandra Pivec,” so navedli v stranki.

V izjavi za medije so se dotaknili tudi dogajanja v družbi Slovenski državni gozdovi. Kot so navedli, jih zelo žalosti, da glede zaskrbljenosti, ki jo je ministrica izrazila nad medijskimi informacijami o hudih kriminalnih dejanjih v družbi Slovenski državni gozdovi, ni bilo tako nobenega medijskega odziva.

Pivčeva je namreč kot resorna ministrica javno pozvala kriminalistično policijo, Nacionalni preiskovalni urad, državno tožilstvo in računsko sodišče, naj čim prej raziščejo morebitna kazniva dejanja in tako zaščitijo interes države pred morebitnim več deset milijonskim oškodovanjem državnega premoženja.

V DeSUS so danes izrazili upanje, da je “danes velik dan”, dan, od katerega “se bo z enakimi merili in enako vnemo začelo raziskovanje vseh velikih primerov več milijonskega oškodovanja državnega premoženja”. Kot so na vprašanja STA povedali na kmetijskem ministrstvu, gre za poročanje spletnega portala Topnews. Ta je povzel odzivno poročilo družbe Slovenski državni gozdovi iz lanskega leta, zaradi katerega naj bi moral državno podjetje zapustiti nekdanji direktor Zlatko Ficko.

V DeSUS so poleg dogajanja v Slovenskih državnih gozdovih navedli še primere bančne luknje, Stožic in Teša, preko katerih “smo bili državljani oškodovani za več 100 milijonov evrov”.

Pivčeva se na uvedbo preiskave za zdaj ni odzvala, so pa na kmetijskem ministrstvu za STA potrdili, da je bolniško odsotna. Kot so pojasnili, je ministrico v četrtek obšla huda slabost in so jo odpeljali na urgenco. So pa dodali, da je izjava, ki so jo medijem posredovali iz DeSUS, usklajena tudi z njenimi stališči.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je za STA dejal le, da je bila odločitev KPK za uvedbo preiskave pričakovana. Kot je zatrdil, pa njihovega odklonilnega odnosa do predsednice Pivčeve končna presoja KPK ne bo spremenila, kakršna koli že ta bo. Poslanska skupina je sicer predsednico že pred časom enotno pozvala k odstopu.

Svet stranke ji je pred dnevi izglasoval tudi nezaupnico, vendar Pivčeva za zdaj ostaja predsednica stranke, saj želijo v DeSUS razčistiti pravne dileme glede vloge sveta pri razreševanju vodstva stranke. Sejo sveta bodo nadaljevali 9. septembra.

Število komentarjev: 1
  1. Nace pravi

    Žal se bo Pivčeva poslovila. Stara udba v desusu je enostavno še premočna. Niti Janša tukaj ne more pomagati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen