Kurz: Kriza zaradi pandemije koronavirusa se počasi končuje, naslednje poletje se bodo ljudje že vrnili v normalnost

0

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes izrazil optimizem, da se kriza zaradi pandemije koronavirusa počasi že končuje. “Počasi se že vidi luč na koncu tunela,” je dejal danes v svojem nagovoru o položaju v državi. Opozoril je sicer, da nas verjetno jeseni in pozimi še čaka novo težko obdobje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Menil je, da je zelo verjetno, da bo kriza krajša, kot so sprva napovedovali številni strokovnjaki. Optimizem pa črpa po posvetih z zdravstvenimi strokovnjaki, raziskovalci in predstavniki farmacevtskih podjetij v zadnjih tednih.

Kurz napoveduje, da je zelo verjetno, da se bodo ljudje naslednje poletje že vrnili v normalnost, ki so je bili varjeni. To bo omogočil napredek pri odkrivanju cepiva, terapijah in testiranju, meni.

Virus se je sicer že večkrat spremenil. Lahko da bo v prihodnosti postal še bolj nalezljiv, lahko pa da bo postal manj nevaren, je po poročanju APA še razmišljal avstrijski kancler.

Optimističen je tudi glede gospodarskega okrevanja. Če je kriza zaradi koronavirusa letos odnesla sedem odstotkov avstrijskega bruto domačega proizvoda, se bo prihodnje leto gospodarska rast vrnila, je prepričan Kurz. Napovedal je, da si bo vlada prizadevala preusmeriti tiste, ki so danes zaradi krize ostali brez dela, da bodo jutri delali v “panogah prihodnosti”.

To naj bi pomenilo zlasti v področje digitalizacije in nege, je nakazal. Samo na področju nege in oskrbe bodo v Avstriji do leta 2030 potrebovali več kot 70.000 novih delovnih mest. Skozi digitalno transformacijo države pa bi lahko ustvarili do 20.000 novih delovnih mest. “Te potenciale je vsekakor treba izkoristiti,” je dodal kancler.

Predstavil je tudi več konkretnih ukrepov, ki bi to omogočili, od prenove korporativne zakonodaje do prenove panožnih kolektivnih pogodb za izboljšanje pogojev dela od doma. Prav tako napoveduje pobudo “kupuj domače”, še poroča APA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen