Japonski premier Abe napovedal odstop zaradi bolezni in se Japoncem opravičil

0

Japonski premier Shinzo Abe je danes napovedal, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je pojasnil, se je začel v sredini julija slabo počutiti, nakar so v bolnišnici potrdili, da se mu je ponovila kronična vnetna črevesna bolezen ulcerozni kolitis.

Povedal je, da je zdaj na zdravljenju, ki pa terja redno spremljanje, kar mu ne pušča dovolj časa, da bi se lahko v zadostni meri posvetil vodenju vlade. Ker torej ni sposoben izpolnjevati mandata, ki so mu ga zaupali ljudje, se je odločil za odhod s položaja, njegove besede navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudem Japonske se želim iskreno opravičiti, ker zapuščam svoj položaj leto dni pred iztekom mandata in spričo tegob koronavirusa, medtem ko so različne politike še v postopku implementacije,” je še poudaril Abe in se ob tem globoko priklonil.

Ugibanja glede Abejevega zdravja so sicer krožila že več tednov, v zadnjih dneh pa so dosegla vrelišče, potem ko je bil premier ta mesec dvakrat v bolnišnici na več ur trajajočih zdravniških pregledih. Pred današnjo novinarsko konferenco so japonski mediji tudi pravilno napovedali, da bo na njej sporočil svoj odstop.

Kljub temu je današnji odstop povzročil šok na borznih trgih. Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei strmoglavil za 1,41 odstotka.

Abe je leta 2007 v svojem prvem mandatu po letu na položaju prav tako odstopil zaradi ulceroznega kolitisa. Ko je nato leta 2012 nastopil drugi premierski mandat, je zatrdil, da je bolezen premagal.

Pred samo štirimi dnevi je Abe postal japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju je neprekinjeno že več kot 2800 dni, s čimer je podrl rekord svojega starega strica Eisakuja Sata, ki je japonsko vlado vodil med novembrom 1964 in julijem 1972. Že pred tem je bil Abe japonski premier z najdaljšim stažem.

O njegovi politični zapuščini bodo odločali drugi, je danes dejal Abe, a obenem kot enega svojih največjih uspehov izpostavil obisk Baracka Obame v Hirošimi, kar je bil prvi obisk kakšnega aktualnega predsednika ZDA na mestu, kamor so Američani ob koncu druge svetovne vojne odvrgli jedrsko bombo.

Kot enega največjih razočaranj oziroma neuspehov je po drugi strani navedel to, da mu ni uspelo doseči vrnitve Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

V zadnjih mesecih mu je priljubljenost padala, med drugim zaradi po mnenju mnogih slabega in nekonsistentnega soočanja z epidemijo covida-19. Obenem so že v začetku leta, še pred epidemijo, začeli bledeti učinki njegove “abenomike” in je japonsko gospodarstvo zdrsnilo v recesijo.

Na položaju bo Abe zdaj sicer še ostal, dokler njegova vladajoča Liberalno demokratska stranka (LDP) ne izbere njegovega naslednika. Kdo bi to lahko bil, zaenkrat ni povsem jasno, bi pa naj o njem po poročanju AFP verjetno na volitvah odločali poslanci in člani stranke. Sam Abe je glede tega danes dejal le, da to odločitev prepušča vrhu LDP in nanjo ne želi vplivati.

AFP kot kandidate med drugim omenja finančnega ministra in namestnika premierja, 79-letnega veterana LDP Tara Asa. Kot spominja, je Aso Abejev tesni zaveznik in je že vodil vlado v letih 2008-2009. Po zgodovinskem porazu LDP se je moral s tega položaja posloviti, a naj bi ves čas upal na novo priložnost.

Aso je sicer znan po svojih besednih spodrsljajih. V preteklosti je med drugim izjavil, da bi morali starejši “pohiteti in umreti”, namesto da porabljajo vladni denar, ter da bi se lahko Tokio učil od nacistične Nemčije, ko gre za ustavne reforme.

Kot možna naslednika se poleg tega omenjata priljubljeni nekdanji obrambni minister Shigeru Ishiba in Yoshihide Suga, nekdanji notranji minister, zdaj pa vpliven generalni sekretar vlade in njen tiskovni predstavnik.

63-letni Ishiba ima bogate izkušnje, saj je v parlament vstopil že pri 29 letih in je bil večkrat član vlade. Podobno kot Abe želi okrepiti vlogo t. i. samoobrambnih sil v japonski pacifistični ustavi. V sami LDP ni tako priljubljen kot med ljudmi. Leta 2018 je bil kot edini izzivalec Abeja na volitvah strankarskega vodstva močno poražen.

71-letni Suga je medtem znan kot Abejev tesni sodelavec, ki mu je pomagal, da se je leta 2012 znova povzpel na oblast. Je tudi eden redkih, ki ga Abe vmes ni zamenjal in tako svoj položaj zaseda že osem let.

AFP med možnimi nasledniki omenja še nekdanjega zunanjega ministra Fumia Kishido, ki naj bi bil Abejev favorit, a mu med drugim manjka karizme in odločnosti, ter sedanjega obrambnega ministra Tara Kona, ki je med drugim znan po svojih objavah na Twitterju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen