V Sloveniji potrjenih 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, ob tem 4 smrtne žrtve

0

V Sloveniji so danes do 10. ure potrdili 480 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 38 več kot dan prej. Doslej so zaradi bolezni covid-19 umrli štirje ljudje. Kot izhaja iz objave na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je še vedno največje število zabeleženih primerov v osrednjeslovenski regiji.

Na NIJZ so danes do 10. ure sporočili 480 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 168 iz osrednjeslovenske, 89 iz savinjske, 60 iz jugovzhodne Slovenije, 47 iz podravske, 31 iz gorenjske, 19 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 13 iz pomurske, 12 iz obalno-kraške, sedem iz zasavske ter po šest iz goriške in posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov.

Do danes je bil vsaj en primer okužbe potrjen v 109 občinah oz. 51 odstotkih vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe pa sta sta bila potrjena v 60 občinah, je razbrati s spletne strani NIJZ.

Največ obolelih je v starostni skupini med 25 in 34 let (96), sledijo stari od 45 do 54 let (91). Do ponedeljka opolnoči so na okužbo s sars-cov-2 testirali skupno 14.870 oseb.

Po podatkih, objavljenih na vladnih spletnih straneh, so danes testirali 1058 oseb. Pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom je bilo 36 ljudi. Danes je skupno hospitaliziranih 65 oseb, od tega jih je deset na intenzivni negi.

Bolezen covid-19 je sicer terjala že četrto smrtno žrtev v Sloveniji. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek.

Zmanjšuje pa se število zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, ki so zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji. Takšnih je trenutno 67, nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih ne zaznavajo, so danes sporočili iz tega kliničnega centra.

V mariborskem UKC ob tem raste število hospitaliziranih bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je en več v intenzivni enoti. Trenutno imajo 13 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, od tega so zdaj že trije v intenzivni enoti. Dan prej je bilo hospitaliziranih 11 bolnikov, od tega sta bila dva v intenzivni enoti.

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana imajo danes po besedah predstavnice Tadeje Kotar hospitaliziranih 39 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, od tega jih je osem v intenzivni enoti. Število bolnikov v intenzivni enoti ostaja enako kot v ponedeljek, skupno število bolnikov s covidom-19 pa je večje za sedem.

Na infekcijski kliniki so bolniki v povprečju stari med 60 in 70 let. Čeprav so moški bolj ogroženi, je bila tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženska. Najmlajša je bila stara 25 let, najstarejša pa 95 let, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Do zdaj je na infekcijski kliniki deset ljudi že zaključilo zdravljenje. “Na našo kliniko smo prvega bolnika sprejeli pred 20 dnevi, zato zdaj še ne moremo ocenjevati, kako uspešni smo pri zdravljenju. Za zdaj z intenzivnega oddelka nismo odpustili še nikogar,” je pojasnila Kotarjeva.

Ob tem je dodala, da je pri tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, potek zdravljenja daljši. “Zavedati se moramo, da je intenzivno zdravljenje, potreba po intubaciji, intubacija sama in potem odvajanje od aparata izjemno dolgotrajno. Takšne izkušnje imajo v vseh državah od Kitajske do Italije. Govorimo o dolgotrajnih hospitalizacijah od treh do petih tednov v intenzivni enoti,” so njene besede povzeli v UKC Ljubljana.

Na infekcijski kliniki je v intenzivni enoti trenutno 20 pripravljenih postelj. Če se bo povečala potreba po ventilaciji, bodo tudi drugod v UKC pripravili postelje, na katerih bo mogoče tudi ventilirati oz. umetno predihavati, so napovedali v osrednji slovenski bolnišnici.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen