V Italiji znova visok porast smrti zaradi koronavirusa – 743 v enem dnevu, v Španiji v zadnjih 24 urah 514 smrti zaradi covida-19

0

V Italiji je novi koronavirus v zadnjih 24 urah znova zahteval rekordno število smrtnih žrtev. Našteli so jih kar 743, kar je spet nov visok porast smrtnih žrtev po dveh dneh umirjanja trenda, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupno se je število umrlih zaradi covida-19 v Italiji povzpelo na 6820. Število potrjenih okužb s koronavirusom se je medtem zvišalo s 50.418 na 54.303, je danes sporočila italijanska civilna zaščita.

8326 ljudi je po okužbi že okrevalo, 3393 pa jih je na intenzivni negi. To je približno šest odstotkov vseh potrjeno okuženih.

Italija je najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa. V njej pa dežela Lombardija, v kateri so v minulem dnevu zabeležili 402 smrtna primera zaradi tega virusa, ki povzroča hudo pljučnico. Skupno so v tej pokrajini na severu Italije našteli že 4178 smrtnih žrtev, potrjeno okuženih pa je 18.868 ljudi. 9711 okuženih je v bolnišnicah, od tega 1194 na intenzivni negi, še poroča APA.

Med najhuje prizadetimi mesti je Bergamo, kjer so samo v ponedeljek zabeležili 112 smrtnih žrtev. Župan Giorgio Gori pa je izrazil bojazen, da je to le vrh ledene gore in da so dejanske številke kar štirikrat višje. V mestu doživljajo pravo tragedijo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril Gori.

Koronavirus je visok smrtni davek terjal tudi med zdravstvenimi delavci. Za posledicami okužbe je umrlo tudi 25 zdravnikov, še navaja APA.

V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 v tej državi Iberskega polotoka zahteval 2696 smrti. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih španskega ministrstva za zdravje se je število okužb v primerjavi s ponedeljkovimi podatkih povečalo za 20 odstotkov, in sicer na 39.673 potrjenih okužb z novim koronavirusom, število smrtnih primerov pa za 23,5 odstotka.

Med okuženimi je po podatkih ministrstva kar 5400 zdravstvenih delavcev. To je kar 13 odstotkov vseh potrjenih primerov okužb.

Število okuženih in mrtvih se v Španiji povečuje kljub karanteni, ki so jo tamkajšnje oblasti uvedle 14. marca. Predvidoma jo bodo podaljšali do 11. aprila, kar naj bi danes potrjeval španski parlament.

Vodja španskega kriznega centra za soočanje s koronavirusom Fernando Simon je sicer opozoril, da je potrebnih od sedem do deset dni inkubacijske dobe, da se pokaže, ali ukrepi za omejevanje širjenja virusa delujejo. Tako bodo šele v prihodnjih nekaj dneh lahko ugotovili, ali so vrhunec epidemije v državi že dosegli.

Španija je poleg tega danes zaprosila zvezo Nato za humanitarno pomoč v boju proti koronavirusu, še poroča AFP. Španska vojska že sodeluje v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb.

Zveza Nato naj bi Španiji pomagala predvsem z medicinsko opremo tako za špansko vojsko kot tudi za civiliste. Tudi Španija se namreč sooča s pomanjkanjem medicinske opreme, zlasti testov za ugotavljanje okužbe z virusom in zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen