Prostitucije in trgovine z ljudmi bo v Celju po uspehu kriminalistov nekaj manj – ovadili tri osebe

0

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Celje so zaključili več kot leto dni trajajočo preiskavo s področja trgovine z ljudmi in prostitucije. V preiskavi so identificirali 24 žrtev kaznivih dejanj iz tujine, kazensko pa bodo ovadili štiri državljane Slovenije in eno pravno osebo, je na današnji novinarski konferenci povedal Boštjan Hmelak iz PU Celje.

Kriminalisti bodo za skupno 25 kaznivih dejanj ovadili štiri državljane Slovenije z območja PU Celje, stare od 42 do 74 let. Nobeden od teh ni bil kdaj prej kaznovan, je danes povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Celje Hmelak. Osumljenim za trgovino z ljudmi po kazenskem zakoniku grozi zaporna kazen od tri do 15 let in denarna kazen.

V preiskavi, ki je stekla februarja lani, so kriminalisti in policisti s pomočjo klasičnih in prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovili, da so akterji kriminalne združbe prek oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti iz tujine, večinoma iz Ukrajine in iz socialno šibkih okolij, za katere so uredili njihovo namestitev v enem od hotelov na območju PU Celje, v katerem delujeta tudi nočni klub in kazino. Tam so dekleta tudi prihajala v stik s strankami.

Po namestitvi v hotel so osumljenci ženske, stare od 24 do 40 let, silili v prostitucijo, če pa so se temu uprle, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali. Ob tem so jih v ekonomsko podrejen položaj spravljali tudi s tem, da so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov. Hkrati so osumljeni svoj del nezakonito pridobljene premoženjske koristi pridobivali tudi od strank, ki so morale dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug.

Kriminalisti so doslej identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še po eno državljanko Romunije in Moldavije, ki so se medtem ali vrnile v domovine ali odšle v druge klube, ki jih sicer kriminalisti za zdaj ne preiskujejo. V povprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev, je povedal Hmelak.

V času preiskave so kriminalisti opravili razgovore z 12 žrtvami, ki so jih seznanili z njihovimi pravicami in jim v sodelovanju z društvom Ključ predstavili program oskrbe žrtev trgovine z ljudmi, vendar se po Hmelakovih besedah nobena ni identificirala kot žrtev kaznivih dejanj. Njihove izpovedi bodo sicer kriminalisti ne glede na to priložili kazenski ovadbi.

Ob zaključku preiskave so kriminalisti in policisti po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost, razlogov za pripor pa ni bilo, tako da so ti zdaj na prostosti.

Pri eni izmed osumljenk, ki je zaposlena kot natakarica, so policisti v času preiskave našli 104.000 evrov gotovine, ki so jih zaradi suma protipravne premoženjske koristi zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist vseh osumljencev pa še ugotavljajo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen