Po ZDA se nadaljujejo odpovedi javnih dogodkov zaradi koronavirusa

0

V ZDA so do četrtka zvečer našteli več kot 1600 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, nazadnje na Aljaski, in najmanj 41 smrti, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da so številke dejansko veliko višje, ker ZDA zelo zaostajajo s testiranjem.

Mormonska cerkev je v četrtek ustavila vse verske obrede v ZDA in po svetu, v Utahu pa so omejili zbiranja na največ 100 ljudi naenkrat. Oblasti v Miamiju so prekinile prireditve za spomladanske šolske počitnice, čeprav plaže ostajajo odprte. Posledice se že poznajo pri hotelski industriji, kjer so se začela odpuščanja.

Letalske družbe so se soočale z velikimi izgubami, še preden je predsednik ZDA Donald Trump v sredo povzročil dodatno zmedo z nenadno odločitvijo o prepovedi potovanj iz Evrope brez posvetovanja z industrijo, sedaj pa pričakujejo izgube večje od tistih po zaprtju zračnega prosta ZDA zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Newyorški Broadway je ugasnil luči, župan Bill DeBlasio je v mestu New York razglasil izredne razmere, večerne komične oddaje potekajo brez občinstva, Hollywood je prekinil televizijske produkcije, v Marylandu so zaprli javne šole, prav tako v Ohiu in celo Nacionalna orožarska zveza (NRA) se je odpovedala svoji letni konferenci v Nashvillu.

Po Trumpovem televizijskem nastopu so borzni indeksi v četrtek doživeli najhujši padec od črnega ponedeljka leta 1987, Disneyland je odločil do konca marca zapreti svoje zabaviščne parke v Kaliforniji, na Floridi in blizu francoske prestolnice.

V samoizolacijo se je podal še republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki je bil na istih dogodkih s Trumpom na Floridi kot nekaj drugih članov kongresa, ki so se že podali v samoizolacijo zaradi stikov z okuženo osebo.

Trump se ne bo testiral, čeprav ima za razliko od velike večine Američanov to možnost. ZDA krepko zaostajajo pri testiranju za drugimi državami, zaradi česar so številke o okužbah in smrtnih primerih nizke. Raziskovalci v zdravstvenem centru Cedars Sinai v Los Angelesu so ocenili, da je bilo okuženih že pred dvema tednoma najmanj 9000 ljudi.

Tudi po sedmih tednih od prvega odkritega primera koronavirusa v ZDA sistem ni sposoben okrepiti testiranja, kar je v kongresu priznal direktor Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni Anthony Fauci. ZDA nimajo centraliziranega zdravstvenega sistema, ampak nepovezano omrežje javnih in zasebnih ustanov, ki neredno poročajo Centru za nadzor nad boleznimi (CDC) in njegove številke krepko zaostajajo za dejanskimi.

Okrepljeno testiranje je nujno za učinkovito spopadanje s pandemijo, kar dokazuje Južna Koreja, ki s svojim avtomatiziranim sistemom opravi po 15.000 testov na dan. V ZDA pa javni laboratoriji na primer opravijo le po 100 testov na dan.

Priključitve testiranja za koronavirusom v obstoječi sistem testiranj za gripo še niso zagnali, kljub trditvam vlade, da bodo do konca tedna po državi poslali najmanj milijon kompletov za testiranje. Nihče pa ne ve, ali se je to dejansko zgodilo.

Poleg tega okoli 28 milijonov Američanov, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja, ne ve ali se lahko testirajo ali bodo zaradi tega obubožali. Tudi tistim, ki imajo zavarovanje, zavarovalnice zaračunavajo doplačila in kot vedno v nekaterih primerih zavrnejo pokritje.

Demokratska kongresnica iz Kalifornije Katie Porter je direktorja CDC Roberta Redfielda v četrtek v kongresu s težavo prisilila v obljubo, da bodo vsi Američani brezplačno deležni testiranj, če bo to zdravstveno potrebno. Redfield je zatrdil, da ima ministrstvo za zdravstvo ZDA vsa pooblastila za plačilo testiranj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen