Tudi v Belgiji zapirajo šole in odpovedujejo prireditve

0

Belgijske oblasti so se v četrtek zvečer odločile, da za preprečitev širjenja novega koronavirusa zaprejo šole in odpovejo vse prireditve. Vrata bodo zaprli tudi bari in restavracije.

Belgijska premierka Sophie Wilmes je po seji sveta za nacionalno varnost sporočila, da bodo ukrepi začeli veljati v soboto. “To ni blokada. Želimo se izogniti situaciji, kakršna je v Italiji. Ti ukrepi morajo preprečiti blokade,” je zatrdila.

Kot je pojasnila, bodo odpovedani vsi športni, kulturni in folklorni dogodki ne glede na velikost in ne glede na to, ali gre za zasebni ali javni dogodek.

Vrtci bodo ostali odprti. Šole bodo zaprte do 3. aprila, dan zatem pa se začnejo velikonočne počitnice. To pomeni, da bodo učenci doma cel mesec. Oblasti bodo pomagale staršem, ki za svoje otroke ne morejo zagotoviti varstva. S tem želijo preprečiti, da bi za otroke skrbeli stari starši, ki so najbolj ranljiva skupina v primeru okužbe z novim virusom.

Od sobote bodo po običajnem delovniku odprte samo živilske trgovine in lekarne, vse ostale trgovine bodo odprte ob delavnikih, ob koncih tedna pa bodo zaprte.

Vlada je Belgijce še pozvala, naj čim več delajo od doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V 11,4-milijonski Belgiji so do četrtka zabeležili 399 primerov okužbe z novim koronavirusom, trije ljudje so umrli. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen