Ministri EU za zdravje zaradi koronavirusa na drugem izrednem sestanku v Bruslju

0

Ministri EU za zdravje se bodo zaradi širjenja novega koronavirusa danes v Bruslju sestali na drugem izrednem zasedanju v manj kot mesecu dni. Med ključnimi cilji je okrepiti usklajevanje, zlasti izmenjavo informacij, ter zagotoviti ustrezno oskrbo z zdravili. Evropa je na tem področju ranljiva, saj je večina proizvodnje zunaj EU.

Od prvega izrednega zasedanja ministrov 13. februarja so se razmere zaostrile, virus se je od takrat močno razširil. Prve potrjene primere okužbe je te dni zabeležila tudi Slovenija, kjer bodo epidemiologi poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi Slovenci.

Ministri bodo danes predvidoma ocenili učinkovitost dosedanjega ukrepanja, izmenjali informacije ter preučili možnosti za izboljšanje usklajevanja, zlasti izmenjave informacij, kjer je po navedbah virov pri EU še precej prostora za izboljšave.

“Trenutno je najpomembneje, da delimo vse pomembne informacije,” izpostavljajo viri v Bruslju. Tesno usklajevanje je še toliko nujnejše, ker na tem področju ni skupne evropske politike, zdravstvo je namreč nacionalna politika.

Slovenski minister Aleš Šabeder bo danes kolege seznanil s stanjem okuženih v Sloveniji ter pojasnil ukrepanje vlade in pristojnih institucij, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Poleg tega bo predvidoma podprl dosedanja prizadevanja na ravni EU, na primer ažurno izmenjavo informacij in skupno naročilo osebne zaščitne opreme, pri katerem sodeluje okoli dvajset članic, tudi Slovenija.

Predvidoma bo izpostavil tudi potrebo po proizvodnji surovin in najnujnejših učinkovin v Evropi ter po tem, da se na ravni EU izkoristi možnosti za čim hitrejši razvoj novih zdravil in cepiv.

Minister je sicer v četrtek v Ljubljani dejal, da ta trenutek oskrba z zdravili in medicinskimi pripomočki, razen z zaščitno opremo, ki je težava po vsem svetu, ni problem.

Spomnil je, da so ministri že na prvem izrednem sestanku razpravljali tudi o tem, saj je zaradi koronavirusa Evropa zelo ranljiva – večina proizvodnje je namreč zunaj EU. V takih primerih, ko je motena proizvodnja v Aziji, lahko to vpliva na oskrbo z zdravili, je opozoril.

Povedal je tudi, da so na prejšnjem sestanku ministri razpravljali o pobudi, da bi del proizvodnje zdravil vrnili v EU in tako zagotovili nemoteno preskrbo z zdravili.

Prav tako naj bi Šabeder danes pozval Evropsko komisijo k zagotovitvi ustrezne opreme za obvladovanje koronavirusa, kot sta na primer osebna zaščitna oprema in material za testiranje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen