Kline pred tremi leti v Kvitfjellu zmagal na smuku, v tej zimi še brez točk

0

Kvitfjell pri Lillehammerju na Norveškem bo v soboto in nedeljo gostil zadnji moški tekmi v hitrih disciplinah za svetovni pokal pred finalom sezone v Cortini d’Ampezzo. Boštjan Kline se je pred tremi leti na olimpijski progi zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, trenutno pa na smukih še ni dobil točk.

V soboto bo na sporedu deveti letošnji moški smuk, drugi dan pa še sedmi moški superveleslalom.

Martin Čater, Klemen Kosi in Boštjan Kline bodo nastopili na obeh tekmah, Miha Hrobat zaradi bolečin v hrbtu smuča po prilagojenem programu in bo, če mu bo zdravje dopuščalo, nastopil le na superveleslalomski.

Letošnja sezona se za slovensko smukaško ekipo ni razpletla po načrtih. Od ekipe se je poslovil glavni trener stroke Peter Pen, trenerske naloge pa je začasno prevzel nekdanji trener dvakratne svetovne smukaške prvakinje Ilke Štuhec, Grega Koštomaj, ki pa ni poskrbel za prekinitev rezultatskega posta.

Na osmih že izpeljanih smukih sta se med dobitnike točk prebila le Čater in Kosi. Čater je bil v točkah dvakrat s 24. in 26. mestom v Saalbachu in Lake Louisu, Kosi pa je bil del najboljše trideseterice le z 20. mestom na uvodnem smuku v Lake Louisu.

Največji dolžnik je nedvomno Kline, ki je zadnje smukaške točke v svetovnem pokalu osvojil pred natanko 411 dnevi, s 27. mestom na smuku v Wengnu.

Osemindvajsetletni Mariborčan je bil še pred tremi leti del smukaške elite, deseti najboljši smukač v svetovnem pokalu, v tej zimi pa je na smukih najdlje segel z 38. mestom v Garmisch-Partenkirchnu.

Kline je edini od zdajšnje generacije, ki se lahko pohvali s smukaškimi stopničkami. Izid kariere je dosegel 24. februarja 2017 z zmago na smuku v Kvitfjellu, leto pred tem pa je bil drugi na smuku v Garmisch-Partenkirchnu, ko ga je prehitel zgolj Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, trenutno drugi najboljši smučar sezone.

V smukaškem seštevku pred predzadnjim smukom prepričljivo vodi Švicar Beat Feuz, ki bo po pričakovanjih že na Norveškem potrdil tretji mali smukaški globus. Feuz ima na vrhu seštevka 600 točk, Nemec Thomas Dressen na drugem mestu pa velikih 194 točk manj.

V seštevku superveleslaloma ima pred zadnjima preizkušnja sezone Švicar Mauro Caviezel tri točke prednosti pred Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem, zaostanek Aamodt Kildeja na tretjem mestu znaša 29 točk.

V superveleslalomu je Slovencem šlo nekoliko bolje kot v smuku. Točke so osvojili Čater, Kosi, Kline in Hrobat, ki je s 30. mestom tudi najvišje uvrščeni Slovenec v seštevku discipline.

Slovenska ekipa se je z norveškim snegom spoznala že v sredo, ko so zaradi 25 centimetrov novozapadlega snega, smučali le na prosto in nekaj malega tudi po celem snegu. “V primerjavi s Srednjo Evropo so tu razmere povsem zimske. Sneg, mraz, nizke temperature,” je sporočil trener Koštomaj.

Na današnjem prvem uradnem smukaškem treningu je nastopila slovenska trojica Čater, Kosi in Kline. Čater je bil najhitrejši Slovenec na 34. mestu (+2,32), Kosi je vpisal 43. čas treninga (+2,82), Kline pa 51. (+3,27). Najhitrejši je bil Aamodt Kilde (1:48,87), Švicar Cedric Ochsner je bil drugi (+0,87), Francoz Nicolas Raffort (+0,94) tretji. Feuz je imel 17. čas prvega treninga (+1,81).

Lani je na obeh tekmah v Kvitfjellu zmagal trenutno poškodovani Italijan Dominik Paris, izmed Slovencev sta v superveleslalomu do točk prismučala Hrobat (25. mesto) in Kline (16. mesto).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen