Beovićeva: Blag potek bolezni traja do dva tedna, zdravljenje resnejših stanj do šest tednov

0

Pri blagem poteku okužbe s covid-19 se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih. Ob resnem poteku lahko zdravljenje traja štiri do šest tednov, je povedala vodja strokovne skupine pri vladnem kriznem štabu Bojana Beović. Na intenzivnih terapijah so zaradi okužbe trenutno trije bolniki, v prihodnjih dneh pričakujejo še več takih primerov.

V Sloveniji je bilo danes do 14. ure potrjenih 253 okužb z novim koronavirusom; 29 oseb je v bolnišnici, od tega na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 14, osem v UKC Maribor, ostali na Kliniki Golnik.

Na ljubljanski infekcijski kliniki so tri osebe v intenzivni enoti, 11 jih je na oddelku. Ti bolniki imajo tudi težave z dihanjem in potrebujejo kisik. Te bolnike zdravijo proti virusu z upanjem, da bodo tako preprečili težji potek, so pojasnili v UKC Ljubljana. V UKC Maribor se trenutno zdravi osem oseb zaradi okužbe z novim koronavirusom, od tega jih ena potrebuje oskrbo s kisikom.

Kot je potrdila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, se pri dveh osebah v intenzivni oskrbi stanje naglo slabša zaradi pojava pljučnice.

Beovićeva je danes ocenila, da se je glede na številke širjenje okužbe nekoliko umirilo, da pa gre to morda pripisati tudi dejstvu, da se je med vikendom verjetno marsikdo, ki so se mu lahko pojavili simptomi okužbe dihal, odločil počakati do danes, da pokliče svojega osebnega zdravnika.

Sorazmerno majhno število hospitaliziranih pa je infektologinja pripisala temu, da je v Sloveniji še začetna faza epidemije. “Kasneje jih bo več,” je napovedala.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je povprečna starost hospitaliziranega bolnika 65 let. Na infekcijski kliniki sprejemajo bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. “Kapacitete nam ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na koronavirus negativni. Še vedno velja, da triažo opravlja primarni nivo,” je v izjavi za javnost pojasnila Mateja Logar z infekcijske klinike.

Ob tem je Logarjeva tudi opozorila, da je glede na njihove izkušnje in izkušnje ostalih držav, stanje skrajno resno, zato se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili. “Treba je upoštevati mnenje stroke in se dosledno držati njihovih navodil,” je pozvala.

Iz UKC Maribor so še sporočili, da je v domači izolaciji zaradi nedavnih tesnih stikov z okuženimi trenutno 82 njihovih zaposlenih, nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.

Beovićeva je na današnji novinarski konferenci še pojasnila, da za zdaj zbrani podatki, predvsem s Kitajske, kažejo, da od okužbe do pojava simptomov bolezni traja od pet do šest dni, pri približno petih odstotkih okuženih pa se lahko znaki bolezni pojavijo tudi šele po 14 ali več dnevih. Simptomi bolezni so lahko zelo različni, prve dni kot čisto navaden prehlad in kot tak lahko tudi mine. Pri približno 20 odstotkih zbolelih se razvije pljučnica, ki pri petih odstotkih terja intenzivno zdravljenje, je opisala Beovićeva.

Če je potek bolezen blag, se ljudje pozdravijo v sedmih do 14 dnevih. Če pa je potek bolezni hud, lahko zdravljenje traja od štiri do šest tednov, preden si bolnik opomore. Ko je bolnikovo zdravstveno stanje spet dobro, virusa ne izloča več, je še opisala.

Tistim, ki bi zboleli za akutno okužbo dihal, Beovićeva svetuje, da pokličejo svojega zdravnika. “Dogovorita se za naprej. Če se bolni počuti razmeroma dobro in ne bi šel v bolnišnico, je pametno, da ostane doma,” je dejala. V primeru, da bolnik potrebuje pregled, ga bo zdravnik napotil v triažno ambulanto, kjer ga bodo pregledali in po presoji zdravnika tudi testirali.

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Zaenkrat stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Na vprašanje, kakšno je stanje z respiratorji v državi, je Beovićeva pojasnila, da se z nabavljanjem dodatnih respiratorjev ukvarjata urad za blagovne rezerve ter ministrstvo za zdravje. Po njenih informacijah se je Slovenija danes pridružila skupni nabavi respiratorjev v EU. Opozorila pa je tudi, da se ne izkaže vsaka ponudba za donacijo ali pomoč za res ustrezno. “So nekateri ponudniki opreme, pri katerih pa je videti, da ne gre za dovolj kakovostno opremo, ki bi imela ustrezen servis,” je pojasnila.

Infektologinja je danes izpostavila velik pomen socialne distance za preprečevanje širjenja okužbe. Glede obiskovanja trgovin je poudarila, da ni dobro, da je v trgovini preveč ljudi. Kot potencialno problematične je izpostavila tipkovnice pos terminalov za plačevanje s kartico. “Tudi to so lahko okuženi predmeti in bi bilo smiselno, da se jih razkuži,” je dejala.

Na vprašanje o tem, ali bi zavoljo preprečevanja širjenja okužbe morala podjetja ustaviti proizvodnjo, da bi tako zaščitili zaposlene, pa je Beovićeva pojasnila, da “vsega ne moremo omejiti in je treba tudi tehtati, kaj prinese večjo škodo in kaj večjo dobrobit”. Da pa so obrati, kjer bi bilo ustrezno razmišljati o tem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen