Škotski poslanci podprli brezplačne higienske vložke in tampone za vse ženske

0

Škotski parlament je v torek podprl predlog, v skladu s katerim bi postali higienski vložki in tamponi brezplačni za vse ženske. Zakon, ki naj bi Škotsko letno stal okrog 24 milijonov funtov, je sicer prestal šele prvo glasovanje in se mu najverjetneje obetajo dopolnila.

Predlog zakona, ki ga je v obravnavo vložila poslanka laburistov Monica Lennon, so na torkovem glasovanju podprle vse stranke. Kljub temu pa so številni poslanci posvarili, da jih čaka še veliko dela z dopolnili, ki bi naredila predlog lažje izvedljiv, poroča britanski BBC.

V skladu s trenutnim besedilom predloga bi bila škotska regionalna vlada kot prva na svetu zakonsko zavezana priskrbeti higienske izdelke, kot so vložki in tamponi, “za vse, ki jih potrebujejo”.

“To niso luksuzni izdelki. So resnično nujni in nihče na Škotskem ne bi smel biti brez proizvodov za menstruacijo,” je dejala Lennonova. “Spreminjamo kulturo in resnično vznemirljivo je, da države po svetu natančno spremljajo, kaj počnemo,” je dodala.

Ministri škotske regionalne vlade so predlogu sprva nasprotovali, a so pod pritiskom kampanje za uvedbo sprememb spremenili stališče. Naj pa bi vlada v nadaljevanju postopka potrjevanja predlagala številna dopolnila, ki bi odpravila njene pomisleke glede zakonodaje, vključno s računom za njegovo izvedbo. Ta naj bi stala 24 milijonov funtov (28,7 milijona evrov) letno.

Na Škotskem so sicer že od leta 2018 tamponi, vložki in nekateri izdelki za večkratno uporabo brezplačno na razpolago v šolah in na univerzah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen