Akcija 40 dni brez alkohola za zdravje in zdrave odnose ter za večjo varnost prometa

1

Slovenska karitas je na današnjo pepelnično sredo, ko se v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka z geslom Za zdravje in zdrave odnose. Odpoved alkoholu v postnem času je priložnost, da preverimo svoj odnos do sebe in v družini, menijo.

Prav tako lahko v tem času preverimo svoj odnos na delovnem mestu in v družbi, je na današnji predstavitvi tokratne akcije povedal generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič. Izrazil je željo, da bi sledili sporočilom akcije skozi celo leto in vse življenje, ne le v 40 dneh akcije.

Slovenska karitas skupaj z agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k udeležbi v omenjeni akciji že 15. leto. Sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zavoda Varna pot in Vse bo v redu, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent, kot gost pa se jim je letos pridružil Družinski inštitut Bližina.

V. d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko je dejala, da alkohol zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje in ustreznega odzivanja v prometu. Po njenih besedah je eden glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče, saj je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša že skoraj deset odstotkov. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč je lani po njenih besedah znašala kar 1,5 promila. Glede na to je pozvala k treznosti v prometu.

V zavodu Med.Over.Net, ki je tako kot agencija soorganizator akcije, na področju zasvojenosti poteka forum, ki ga letno obišče prek 60.000 ljudi. Na njem odgovarjajo strokovnjaki, je povedala Andreja Verovšek iz zavoda.

“V Sloveniji je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, leta 2018 znašala deset litrov. Poleg registrirane porabe pa je za našo državo velika težava tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po ocenah številko poveča še za tretjino. To nas uvršča v sam svetovni vrh.” Karmen Henigsman iz NIJZ.

Tvegano in škodljivo pitje je po njenih besedah vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami. Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in pomembno vpliva na slabšanje srčno-žilnega sistema. Novejše raziskave po njenih besedah kažejo, da z vsakim popitim kozarcem že tvegamo škodljive posledice. “Da je kozarec vina dober za zdravje, je le mit,” je poudarila.

Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, po njenih besedah znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno.

O izkušnjah iz psihoterapevtskega dela z ljudmi, ki imajo težave z alkoholom, pa je spregovoril Drago Jerebic iz Družinskega inštituta Bližina. Alkohol je oblika pomirjanja v odnosih, je poudaril. Starši morajo svojim otrokom po njegovih besedah pokazati, da so možni drugi načini pomirjanja. Akcije, kot je tudi danes predstavljena, so lahko spodbuda in hkrati izraz solidarnosti z družinami, kjer je alkohol težava, je menil.

Ambasadorji letošnje akcije so pevci a cappela gospel zbora Bee Geesus.

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Ko bo 40 dni brez Šarca, Cerarja in Bratuškove, ga bomo zapili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen