Prihodnji teden v parlamentu: Zasedanje dveh preiskovalnih komisij

0

V DZ bo, kot kaže za zdaj, prvi delovni teden v tem letu še mirno, saj je predvideno le zasedanje dveh preiskovalnih komisij. Delo bosta nadaljevali komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in domnevnega nezakonitega financiranja SDS ter komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije.

Pred preiskovalno komisijo več prič, tudi Aleš Hauc

Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM), domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v DZ bo v četrtek na sedmi redni seji predvidoma zaslišala pet prič. Kot prvega namerava zaslišati nekdanja predsednika uprave NKBM Aleša Hauca in Roberta Senico, članico uprave NKBM Sabino Župec Kranjc, nekdanjo pooblaščenko za preprečevanje pranja denarja v banki Vesno Rožanc in nekdanjega izvršnega direktorja NKBM Primoža Britovška.

10. decembra je pred komisijo kot ekspertna priča nastopil kot strokovnjak za varnost Denis Čaleta. Do konkretnih primerov, ki so predmet parlamentarne preiskave, se ni opredelil, je pa na splošno spregovoril o preprečevanju pranja denarja.

V četrtek se bo za zaprtimi vrati o delu dogovorila preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Novembra lani je nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred komisijo ocenila, da je bila ustanovitev NIOSB edina možna rešitev, tudi zaradi pasivnosti tedanjega vodstva UKC Ljubljana na čelu z generalnim direktorjem Andražem Kopačem in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Slednja ji je vrnila očitke.

V soboto bo v parlamentu dan odprtih vrat.

Časovnica dogajanja v parlamentu

ČETRTEK, 9. 1.

9.00 seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM), domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v DZ, na kateri bodo zaslišali pet prič, med drugim tudi nekdanjega predsednika uprave NKBM Aleša Hauca https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=D0CAC8D0B8881E4CC12584D4003056D1

9.30 zaprta nujna seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, na kateri se bodo dogovarjali o delu https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=AAFC70F95D816C0CC12584C500409BC8

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen