Trump se je zahvalil Gvatemali za zajezitev prihoda migrantov

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek v Beli hiši sprejel predsednika Gvatemale Jimmyja Moralesa in se mu zahvalil, da je postal bolj aktiven partner pri zajezitvi prihoda migrantov iz Srednje Amerike v ZDA. Morales je pod grožnjo carin julija pristal na vlogo Gvatemale kot tako imenovane varne tretje države.

To pomeni, da morajo vsi migranti najprej zaprositi za azil v Gvatemali, ki je seveda daleč od varne države, saj iz nje zaradi korupcije oblasti in nasilja uličnih tolp bežijo ljudje proti ZDA, tako kot tudi iz sosednjih držav.

Gvatemala je poleg Salvadorja in Hondurasa namreč ena od držav Srednje Amerike, iz katerih proti ZDA zaradi nasilja uličnih tolp, korupcije in revščine beži največ ljudi.

Trump je pojasnil, da prejšnje vlade ljudi niso pošiljale nazaj domov in da so v ZDA prišli nevarni ljudje. Sedaj se je to spremenilo in države, kot je Gvatemala, svoje državljane sprejemajo nazaj. Carin, s katerimi je pred meseci grozil Moralesu, Trump v torek ni omenjal.

Tako kot z Gvatemalo je Trump skušal doseči podoben dogovor tudi z Mehiko, ki ji je prav tako grozil s carinami, vendar pa Mehika sporazuma noče podpisati, ampak sama zadržuje večje število migrantov iz Srednje Amerike z nudenjem azila in policijsko-vojaškimi operacijami. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen