Dodatna obdavčitev avtomobilov, registriranih v tujini, uporabljanih v Sloveniji

0

Finančna uprava je zaključila prvi postopek inšpekcijskega nadzora pri zavezancih, ki luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji in se na ta način želijo izogniti plačilu davka v Sloveniji. Zavezancu, ki je svoji vozili registriral v tujini, so naložili plačilo 219.000 evrov dodatnega davka.

Omenjeni zavezanec je ta davek že plačal, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Pri ostalih odprtih zadevah se postopki nadaljujejo, številne primere pa bodo še uvedli.

Finančna uprava je v analizi uporabe vozil s tujimi registracijami, ki se praviloma uporabljajo v Sloveniji, uporabniki pa so slovenski rezidenti, ugotovila, da je ena od oblik zlorab, da fizične oseb ustanovijo družbo v drugi državi članici EU zgolj z namenom, da se prek družbe izvede nakup in registracija luksuznih vozil ter na ta način izogiba plačilu dajatev v Sloveniji.

“V postopkih nadzora ugotavljamo, da se dejansko vozila uporabljajo v Sloveniji s strani slovenskih rezidentov, kar pomeni, da bi morala vozila biti registrirana v Sloveniji in da bi morale biti tudi vse dajatve plačane v Sloveniji. Glavni namen navedenih transakcij je, da se doseže nižja obremenitev z dajatvami, ki so povezane z nakupom in registracijo vozil, kot bi bila obremenitev takšnih vozil v Sloveniji,” so pojasnili na Fursu.

Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar vpliva na podaljšanje časa nadzora, je bil v tem času dokončan en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je zavezanec za davek pri prodajalcu v Sloveniji kupil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda ter pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV.

Na ta način je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila davka na dodano vrednost in tudi oprostitev plačila davka na motorna vozila v Sloveniji. Ugotovili so, da sta bili obe vozili sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94.000 evrov in davek na motorna vozila v znesku 125.000 evrov. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen