Požar so povzročile sveče na adventnem venčku

0

Do požara v stanovanjski hiši v Ložanah, v katerem je v nedeljo popoldne umrl 82-letni moški, je po ugotovitvah policije prišlo zaradi gorečih svečk na adventnem venčku.

Hiša je skoraj povsem pogorela, materialna škoda znaša okoli 30.000 evrov. Požar je prvi opazil sosed, kmalu zatem tudi sin 82-letnika. Ta je skušal rešiti očeta, ki je bil nepokreten, vendar mu to ni uspelo. Ker se je ob tem lažje poškodoval, so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostal na zdravljenju.

Policisti in kriminalisti so v nedeljo opravili del ogleda, nato pa so ga morali prekiniti, saj se je hiša začela podirati, občasno je vzplamtel tudi kakšen ogenj. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, je ogled kraja požara zdaj zaključen, policisti bodo le še podali poročilo na okrožno državno tožilstvo.

Praznično okrasje daje sicer decembru poseben čar, a prav različni okraski, med njimi tudi adventni venčki, so lahko krivi za izbruh požara doma. Po podatkih Zavarovalnice Triglav in statistik centra za obveščanje je ravno obdobje božično-novoletnih praznikov požarno najnevarnejše v Sloveniji.

V največji slovenski zavarovalnici so decembra 2016 popisali kar za dobrih 91 odstotkov več škod zaradi požara, kot je bilo povprečje na mesec v tem letu. Podoben trend so zabeležili leta 2017, ko je bilo v decembru 65 odstotkov več požarov, kot je znašalo mesečno povprečje leta. Lani je skupno število škod zaradi požara sicer padlo, a december je še vedno izstopal z 59 odstotki več škod, kot je znašalo mesečno povprečje.

Najpogostejši požari doma se sicer zgodijo v kuhinji, in to predvsem zaradi pozabljene hrane na prižganem štedilniku. Kar polovica požarov v gospodinjstvu je povezana z uporabo olja. V pičlih desetih minutah se lahko namreč nekaj žlic olja segreje do točke, ki lahko povzroči katastrofalne posledice, so v današnjem sporočili za javnost opozorili v Zavarovalnici Triglav. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen