Razburjenje v Sarajevu pred podelitvijo Nobelove nagrade Hankeju

0

Pred skorajšnjo podelitvijo Nobelove nagrade za literaturo avstrijskemu avtorju Petru Handkeju se je danes na zaslonu v središču Sarajeva pojavil napis Sram vas bodi!. Napis na zaslonu na stavbi City Center je bil opremljen s podobo pisatelja in lobanjami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju spletnega portala Klix.ba je napis naročilo Združenje žrtev in očividcev genocida.

“Evropski parlament je v 21. stoletju sprejel štiri resolucije, ki določajo, da se zločin, kot je bil genocid v Srebrenici, ne bo nikoli več zgodil na evropskih tleh in da Srbija kot glavna zanikovalka genocida ne bo sprejeta v Evropsko unijo, dokler ne preneha zanikati genocida v Srebrenici ter ne sprejme in začne izvajati sodbe sodišča Združenih narodov za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji,” je portal navedel izjavo združenja.

Letošnje Nobelove nagrade bodo 15 prejemnikom na šestih področjih, med njimi Handkeju, podelili danes v Stockholmu in Oslu. Avstrijski pisatelj je sicer že ob razglasitvi nagrade poleg veselja izzval tudi ogorčenje. Pojavili so se pomisleki, ali je zaradi podpore pokojnemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću primeren lavreat, ob današnji izročitvi pa so v Stockholmu napovedani tudi protesti.

Po mnenju kritikov je Handke zmanjšal pomen ali zamolčal vojne zločine, ki jih med vojno v nekdanji Jugoslaviji storila Srbija. Leta 2006 je imel na Miloševićevem pogrebu tudi govor.

Tri tedne pred podelitvijo nagrade je 76-letni pisatelj za nemški časnik Die Zeit dejal, da se je med vojno na območju nekdanje Jugoslavije postavil na stran Srbije, ker je šlo za “pravičnost”. “Nobene besede o tem, kar sem napisal o Jugoslaviji, ni mogoče ovaditi, niti ene same. To je literatura,” je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Še pred tem pa je napovedal, da ne bo več odgovarjal na vprašanja novinarjev, ko so ga ti vprašali za odziv na obtožbe, da je v času vojn v Jugoslaviji ignoriral vojne zločine v Srbiji.

“Vsi postavljajo vprašanja, takšna kot vi, nihče, ki pristopi do mene, pa, kot se zdi, ni prebral ničesar ali ne ve ničesar o tem, kar sem napisal,” je dejal Handke. In še: “Jaz sem pisatelj. Moje korenine so v Tolstoju, Homerju in Cervantesu – pustite me pri miru in ne postavljajte mi več takšnih vprašanj.” (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen