Zagreb bo gostil kongres EPP; vodenje stranke prevzema Tusk

0

V Zagrebu bo v sredo in četrtek potekal kongres največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP). Vodenje stranke, ki ima največjo skupino v Evropskem parlamentu, bo prevzel dosedanji prvi mož Evropskega sveta in nekdanji poljski premier Donald Tusk.

Sogostitelji 26. kongresa EPP iz vladajoče hrvaške politične stranke HDZ izpostavljajo, da gre za največji mednarodni politični dogodek od osamosvojitve Hrvaške.

Na prvem kongresu EPP po majski zmagi na evropskih volitvah pričakujejo več kot 2000 udeležencev iz 40 držav.

Med njimi bodo dosedanji predsednik EPP Joseph Daul in vodja poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, izvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, njen predhodnik na tem položaju Jean-Paul Juncker, nemška kanclerka Angela Merkel, mandatar za sestavo avstrijske vlade Sebastian Kurz, poslanec stranke Naprej Italija v Evropskem parlamentu Silvio Berlusconi in mnogi drugi.

Med govorci naj bi bil tudi predsednik SDS Janez Janša. Članici EPP iz Slovenije sta poleg SDS še NSi in SLS.

Udeležence kongresa bo nagovorilo tudi hrvaško vodstvo, predsedniki države, parlamenta in vlade Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković in Andrej Plenković.

Udeležbo je prejšnji teden odpovedal predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je tudi predsednik pridružene članice EPP, Srbske napredne stranke (SNS). Vučić je pojasnil, da ne bo prišel na Hrvaško, ker ne želi dodatno zapletati hrvaško-srbskih odnosov, potem ko je ocenil, da so hrvaški mediji sprožili gonjo proti njemu.

Nasprotovanje Vučićevemu obisku so izrazila predvsem veteranska združenja in skrajno desne hrvaške stranke, ki srbskemu predsedniku med drugim očitajo, da je med vojno na Hrvaškem obiskoval zasedena hrvaška območja, da bi opogumil lokalne Srbe k uporu proti oblastem v Zagrebu.

Medtem je imel Vučić tudi resne težave s srcem, zaradi katerih je bil prejšnji konec tedna na zdravljenju v bolnišnici.

Na kongresu, ki bo tudi volilni, bodo potrdili Tuska za novega predsednika EPP, so že napovedali na spletni strani skupine. Tusk je edini kandidiral za vodilni položaj. Nasledil bo Francoza Daula, ki je stranko vodil od leta 2013.

Več kandidatov pa se poteguje za podpredsedniška mesta, volili pa bodo tudi generalnega sekretarja stranke. Med kandidati ni slovenskih članov EPP.

Na kongresu naj bi se sicer osredotočili na teme, pomembne za prihodnost celine, kot so digitalna Evropa, bolj učinkovite zelene politike za boj proti podnebnim spremembam ter krepitev položaja mladih.

Posebna tema bo Zahodni Balkan v luči blokade širitve EU na evropski jugovzhod, potem ko Bruselj ni izpolnil obljub o odpiranju pogajanj o članstvu z Albanijo in Severno Makedonijo.

Pričakovati je, da bodo na kongresu govorili tudi o usodi svoje suspendirane članice, madžarske vladajoče stranke Fidesz.

Medtem ko so Daulov odnos do madžarskega premierja Viktorja Orbana in Fidesza ocenjevali kot blag in potrpežljiv, ocenjujejo, da bo Tusk bolj kritičen.

Medtem so nemški krščanski demokrati (CDU) prosili organizatorje iz EPP, naj poskrbijo, da kanclerka Merklova med kongresom ne bo deležna neugodnih presenečenj, kakršno se je zgodilo na predvolilnem shodu HDZ v Zagrebu pred evropskimi volitvami, na katerem so izvajali pesmi spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, je v ponedeljek poročal Večenji list.

Merklovi so v Nemčiji zamerili, da je ploskala v ritmu Thomsonove pesmi, čeprav ni vedela, kdo je avtor skladbe.

EPP je bila ustanovljena leta 1976. Združuje evropske desnosredinske politične stranke, večinoma demokrščanske in konservativne usmeritve. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen