Vlada si bo vzela še nekaj časa za premislek o štajerski vardi

0

Vlada je na današnji seji obravnavala prvi del zakonskih rešitev, ki bi omogočile pregon paravojaških formacij oziroma samooklicanih skupin, kot je Štajerska varda, a si bo za njihovo potrditev vzela še nekaj časa. Ministrica za pravosodje Andreja Katič pričakuje, da bo vlada zakonske predloge potrdila na eni od prihodnjih dopisnih sej.

Svet za nacionalno varnost je namreč minuli teden ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je denimo Štajerska varda. Premier Marjan Šarec pa je v odgovoru na poslansko vprašanje ta teden izrazil prepričanje, da bi bile lahko sprejete v najkrajšem možnem času.

Vlada je tako danes že imela na mizi osnutka novele zakona o nadzoru državne meje in novele zakona o javnem redu in miru, po besedah ministrice Katičeve so bile dane tudi pobude za spremembo kazenskega zakonika. Glede sprememb kazenskega zakonika pa je že pred sejo vlade dejala, da ga je treba spreminjati s tresočo roko.

Tudi za pripravo novel zakonov o nadzoru državne meje in o javnem redu in miru si bodo vzeli nekoliko več časa, da bosta tudi nomotehnično dobro pripravljeni, je Katičeva povedala na novinarski konferenci po seji vlade. Kot je dodala, gre sicer res za relativno enostavne spremembe zakonodaje, a tudi takšne je treba primerno zapisati, “da ne bomo v parih urah napisali zakona, ki le pomeni represijo in bo veljal naslednjih nekaj deset let”.

Po njenih besedah torej ne gre za to, da se ne bi strinjali o posameznih rešitvah, pač pa želijo člene in obrazložitve zapisati tako, da bi vzdržali morebitno presojo na ustavnem sodišču. Poleg tega morajo tudi preprečiti, da ne bi prihajalo do podvajanja enakih prekrškov oziroma kaznivih dejanj.

Ministrica je tudi zagotovila, da bodo s spremembo zakonodaje poskrbeli za to, da ne bi v isti koš kot varde metali denimo zbiranja tabornikov ali lovcev. Pri vardah gre namreč za to, da povzročajo nelagodje in si lastijo oblastne funkcije, ki so pri nas pridržane samo policiji vojski, je poudarila. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen