CDU na kongresu tudi o Angeli Merkel

0

V nemškem Leipzigu se bo v petek začel dvodnevni kongres nemške vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU), ki bo uradno namenjen predvsem programu stranke. Vsaj ob robu pa ga bodo zaznamovali tudi pogovori o vodenju stranke in pripravah na obdobje po odhodu kanclerke Angele Merkel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je decembra lani na čelu stranke zamenjala Merklovo, je v zadnjem času doživela več neuspehov. Med drugim se je nemška obrambna ministrica zavzemala za vzpostavitev varovanega območja pod mednarodnim nadzorom na severu Sirije, kjer je Turčija izvedla ofenzivo proti Kurdom. Tega predloga ni uskladila niti s koalicijskimi socialdemokrati, na zadržane odzive pa je naletela tudi med obrambnimi ministri zveze Nato.

Tarča kritik pa je bila deležna tudi doma. Med drugim po tistem, ko se je po majskih evropskih volitvah zavzela za razpravo o regulaciji objav vplivnežev na spletu. Zaradi tega so jo obtoževali, da želi cenzuro, pozvali pa so jo celo k odstopu.

Pod njenim vodstvom je stranka utrpela tudi izgubo podpore na treh deželnih volitvah in evropskih volitvah. Trenutno jo glede na ankete podpira med 25 in 27 odstotkov vprašanih. Nizko podporo v anketah pa ima tudi Kramp-Karrenbauerjeva. 35 odstotkov podpornikov CDU namreč meni, da bi bil Friedrich Merz dober predsednik nemške vlade. Medtem ko za trenutno vodjo stranke tako meni zgolj osem odstotkov, je pokazala anketa nemške televizije ZDF z začetka meseca.

A Merz, ki ga je Kramp-Karrenbauerjeva porazila na lanskem volilnem kongresu, je danes zatrdil, da vodenja stranke ne bo na dnevnem redu tokratnega kongresa. “Na tem kongresu ne bomo sprejeli nobene odločitve o vodstvu, niti ne bomo o tem razpravljali,” je zatrdil.

Ob tem je bil sicer kritičen do nedavnega dogovora o zvišanju osnovne pokojnine, ki ga je vodja CDU sklenila s socialdemokrati.

Podporo trenutni predsednici stranke pa je izrekel njen namestnik Armin Laschet, ki jo je označil za “izkušeno in močno političarko”. Laschet se sicer prav tako omenja kot eden od možnih kanclerskih kandidatov CDU po odhodu Merklove leta 2021. Pri tem ga glede na anketo ZDF podpira 15 odstotkov podpornikov stranke.

Danes sicer delovne skupine in vodstvo stranke določajo še zadnje podrobnosti dnevnega reda kongresa, na katerem pričakujejo približno 1000 delegatov. Predvidoma bodo razpravljali o tem, da bi kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei prepovedali širitev njegovega omrežja 5G na Nemčijo. Govorili naj bi tudi o prepovedi nošenja naglavnih rut za deklice v vrtcih in osnovnih šolah.

Članice CDU pa si medtem prizadevajo za večji delež žensk na vodstvenih položajih v stranki. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen