V UKC Ljubljana zaradi kadrovskega primanjkljaja prisiljeni v omejevanje sprejema bolnikov

0

V osrednji slovenski bolnišnici so morali zaradi kadrovskega primanjkljaja, ki ga kljub aktivnemu iskanju novih delavcev zdravstvene nege ne uspejo nadomestiti, na približno 40 posteljah od 2150 omejiti sprejem bolnikov. Osebje najtežje nadomeščajo na intenzivnih terapijah, po pojasnili na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Število omejenega sprejema bolnikov se lahko dnevno spreminja glede na nepričakovane bolniške odsotnosti, večinoma na intenzivnih oddelkih interne in kirurške klinike. “Del delovnega programa vzdržujemo le z največjimi napori pri prilagajanju urnikov,” so opozorili v UKC Ljubljana.

“Skrbeti za zadostno število kadra je izredno težko ob nekonkurenčnosti poklica oziroma pomanjkanju vzvodov za nagrajevanje medicinskih sester na kliničnih oddelkih. To so tista delovišča, ki so najtežja in ki se jih nove generacije izogibajo,” priznava generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Kratkoročne rešitve zato iščejo tudi v pomoči kadrov, ki delajo preko študentskega servisa, in z razbremenjevanjem delavcev zdravstvene nege pri nalogah, ki jih lahko opravljajo drugi profili zaposlenih, na primer administratorji ali transportni delavci, so za STA pojasnili v kliničnem centru.

Novo delovno silo redno iščejo na Zavodu RS za zaposlovanje, a ob tem ugotavljajo, da velik del prijavljenih na zavodu ni zaposljiv v bolnišnicah, predvsem zaradi različnih zdravstvenih in drugih omejitev.

V iskanju dobrih praks so se obrnili tudi na partnerske bolnišnice. V dunajski bolnišnici so jim pojasnili, da kadrovske težave rešujejo s pomočjo medicinskih sester iz Azije, za katere organizirajo prihod, namestitev, tečaj nemškega jezika in druge ugodnosti.

Predstavniki ljubljanskega kliničnega centra so se udeležili zaposlitvenega sejma v Beogradu, kjer so udeleženci pokazali velik interes za delo v Sloveniji. A ob tem v UKC poudarjajo, da je pri zaposlovanju tujih delavcev v zdravstvu velika ovira visoko zahtevano znanje slovenskega jezika.

Do konca septembra so v UKC Ljubljana zabeležili 240 odhodov in 167 prihodov negovalnega kadra, v kar so všteti tudi prehodi med klinikami ali prenehanje delovnega razmerja za določen čas in začetek delovnega razmerja za nedoločen čas.

Ob tem so ob implementaciji dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih 405 srednjih medicinskih sester premestili na delovna mesta diplomiranih. Trenutno je tako zaposlenih 2208 diplomiranih medicinskih sester in 1298 srednjih medicinskih sester ter okoli 230 bolničarjev in diplomiranih babic. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen