V Hongkongu množični shod v spomin na umrlega demonstranta – študenta

0

V parku v Hongkongu se je danes zbralo več deset tisoč ljudi in žalovalo za študentom, ki je umrl v petek po spopadih s policijo. Policija je medtem aretirala tri iz skupine poslancev, ki so maja sodelovali pri poskusu preprečitve sprejetja spornega zakona o izročitvi osumljencev Kitajski.

Današnji shod v Hongkongu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP posvečen 22-letnemu Alexu Chowu, ki je pred dnevi usodno padel med spopadi med policijo in protestniki v okrožju Tseung Kwan O. Našli so ga hudo poškodovanega v parkirni hiši, kjer je padel s tretjega na drugo nadstropje, potem ko so policisti proti parkirni hiši izstrelili solzivec, ker so jih protestniki iz zgradbe obmetavali z različnimi predmeti.

Čeprav natančno sosledje dogodkov, ki so pripeljali do Chowovega padca, ni povsem jasno, gre za prvo smrtno žrtev med pet mesecev trajajočimi protesti proti vse večjemu vplivu Pekinga in za več demokratičnih svoboščin v tej nekdanji britanski koloniji.

Današnji shod je eden redkih, ki so bili sklicani z dovoljenjem policije. O morebitnih incidentih zaenkrat ne poročajo.

Številni udeleženci shoda so se odeli v črno in pozivali k preiskavi ravnanja policije. “Želim neodvisno preiskavo dogodka, saj bi ta dokazala, da v Hongkongu še vedno veljajo načela pravne države,” je za AFP povedala 35-letna udeleženka. Obenem je bila kritična do nasilnih protestnikov, saj verjame, da je mogoče cilje doseči tudi po mirni poti.

Napetosti bo najverjetneje dodatno okrepil najnovejši korak policije, ki je kazensko ovadila najmanj sedem poslancev, ki jim v primeru obsodbe grozi do leto dni zapora. Tri so minulo noč aretirali, štirje pa so dobili poziv, da se morajo do konca današnjega dne javiti policiji.

Kazensko jih preganjajo zaradi kaotičnega dogajanja v parlamentarnem odboru maja letos, ko so poskušali preprečiti sprejetje spornega zakona o izročitvi osumljencev v Hongkongu oblastem na celinski Kitajski. Prav zaradi tega zakona so se v Hongkongu razvneli protesti. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen