ZDA močno omejile gibanje iranskega zunanjega ministra v New Yorku

0

ZDA so močno omejile gibanje iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa, ki se mudi na sedežu Združenih narodov v New Yorku. ZN so ob nenavadno strogih ukrepih za vodjo iranske diplomacije izrazili zaskrbljenost.

Potem ko so ZDA pred nekaj tedni zagrozile z uvedbo sankcij proti Zarifu, je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v ponedeljek izjavil, da so iranskemu zunanjemu ministru sicer izdali vizum, vendar pa so mu prepovedali gibanje zunaj območja šestih ulic od iranske misije pri ZN v osrednjem delu Manhattna.

“Ameriški diplomati se ne potikajo po Teheranu, zato ne vidimo razloga, da bi se iranski diplomati prosto potikali po mestu New York,” je Pompeo dejal za Washington Post.

“Zunanji minister Zarif izkorišča svoboščine ZDA, da pride sem in širi zlonamerno propagando,” je dodal.

Tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq je za medije izjavil, da je sekretariat ZN v stikih z ZDA in iransko misijo glede omejitev gibanja za Zarifa in je “izrazil zaskrbljenost državi gostiteljici”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA imajo dogovor s svetovno organizacijo, da hitro izdajajo vizume za tuje diplomate, ki prihajajo na ZN, in le redko se zgodi, da jih zavrnejo. Washington diplomatom iz sovražnih držav običajno prepove gibanje zunaj 40-kilometrskega območja New Yorka.

Zarif bo v sredo govoril na Ekonomskem in socialnem svetu ZN, ki organizira srečanje na visoki ravni o trajnostnem razvoju.

Kljub omejitvam gibanja poskuša Zarif izkoristiti obisk na ZN za predstavitev iranskih stališč ameriškim medijem. Iranska misija je tako na Twitterju objavila fotografije Zarifa, ki daje intervju za televizijski kanal NBC News, pa tudi za britanski BBC. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen