V napadu na migrantski center pri Tripoliju več deset mrtvih

0

V letalskem napadu na migrantski center v predmestju libijske prestolnice Tripoli je bilo v torek zvečer ubitih najmanj 40 migrantov. Na območju sicer deluje vojska mednarodno priznane libijske vlade, ki za napad krivi uporniške sile generala Halife Haftarja, ki že tri mesece skuša zavzeti Tripoli. Njegove sile LNA odgovornost zanikajo.

V napadu na center za pridržanje migrantov v predmestju Tadžura je bilo poleg tega ranjenih najmanj 70 migrantov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik reševalcev Osama Ali.

Opozoril je, da bi se število žrtev lahko povečalo, saj je bilo v hangarju okoli 120 ljudi. Večina žrtev so migranti iz Afrike. V centru je v več poslopjih sicer nameščenih okoli 600 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalci pod ruševinami iščejo preživele, na kraju je več deset reševalnih vozil.

Sile LNA so sicer v ponedeljek napovedale letalske napade na Tripoli, češ da so izčrpali “tradicionalna vojaška sredstva”. Zanikali pa so, da bi izvedli torkov napad na center. Trdijo, da so njihova letala v torek obstreljevala položaje provladnih sil, te pa so odgovorile z raketami, ki so pomotoma zadele migrantski center.

Mednarodno priznana vlada je za napad obtožila Haftarja in poudarila, da je napad treba dodati na seznam resnih “kršitev proti človečnosti”, ki so jih zagrešile njegove sile. Obtožili so jih, da so njihova letala center namerno zadela, ter pozvali Združene narode k preiskavi.

Agencija ZN za begunce UNHCR je izrazila resno zaskrbljenost zaradi napada in izpostavila, da civilisti ne bi nikoli smeli biti tarča.

Libija, kjer vlada kaos od strmoglavljenja diktatorja Moamerja Gadafija, je v zadnjih letih postala glavno izhodišče za begunce in migrante iz Afrike, ki želijo v begu pred vojnami in revščino preko Sredozemskega morja priti v Evropo.

Libijska obalna straža, ki sodeluje z EU, mnoge prestreže na morju, tako da je na tisoče nezakonitih migrantov in prosilcev za azil v centrih za pridržanje, kakršen je v Tadžuri. Aktivisti opozarjajo, da so razmere v teh centrih nevarne in nečloveške. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen