Pripadnika posebnih mornariških enot v ZDA oprostili umora člana Islamske države

0

Vojaška porota je v torek v San Diegu 40-letnega odlikovanega pripadnika posebne mornariške enote tjulenjev oziroma Navy SEAL Edwarda Gallagherja oprostila obtožbe umora ujetega in ranjenega domnevnega borca Islamske države v Iraku leta 2017. Spoznala pa ga je za krivega fotografiranja s truplom ubitega.

Gallagher je bil obtožen, da je leta 2017 z nožem večkrat zabodel najstnika, ki je bil v njegovem ujetništvu, nato pa se je fotografiral z njegovim truplom. Za fotografiranje, kar je kršitev vojaškega kodeksa, je bil obsojen na štiri mesece zapora, vendar pa je Gallagher že bil v zaporu pol leta, preden so ga do konca sodnega procesa izpustili na prostost.

Sedemčlanska vojaška porota je zasedala šest ur in se ni mogla poenotiti o krivdi, saj so Gallagherjevi kolegi različno pričali. Sedem nekdanjih tovarišev je Gallagherja obtožilo, da je najstnika večkrat zabodel, nato pa je eden od njih, Corey Scott, zatrdil, da je Iračana ubil on. Na vprašanje zakaj, je odgovoril, da bi teroristični osumljenec tako ali tako umrl. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen