V Evropskem parlamentu volitve predsednika, največ možnosti ima Sassoli

0

Evropski parlament danes v Strasbourgu nadaljuje ustanovno sejo z volitvami predsednika, ki bo to edino neposredno izvoljeno institucijo EU vodil v prvi polovici petletnega mandata. Med štirimi kandidati ima največjo možnost za izvolitev kandidat socialdemokratov, Italijan David Sassoli, saj mu podporo napovedujejo tudi konservativci in liberalci.

Evropski poslanci bodo predsednika izvolili na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje absolutno večino vseh oddanih veljavnih glasov.

Sassolija so socialdemokrati (S&D) predlagali po tistem, ko so se v torek v Bruslju voditelji EU dogovorili o razdelitvi ključnih položajev v EU. Skupina EPP naj bi tako vodila komisijo, zato je ta politična skupina za mesto predsednika Evropskega parlamenta napovedala podporo kandidatu S&D. Z dogovorom so zadovoljni tudi liberalci, tretja najmočnejša skupina v parlamentu, ki so se danes zjutraj sestali s Sassolijem in se po predstavitvi odločili, da ima tudi njihovo podporo.

Poleg Sassolija, ki je bil v prejšnjem mandatu eden od podpredsednikov Evropskega parlamenta, so kandidati še Nemka Ska Keller (Zeleni/EFA), češki poslanec Jan Zahradil, ki je kandidat politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), in španska evropska poslanka Sira Rego, ki je kandidatka Evropske levice (GUE/NGL).

Pred glasovanjem se bodo kandidati predstavili poslancem, nato se bo začel prvi krog glasovanj.

Glasuje se lahko v največ štirih krogih. V prvih treh krogih je za izvolitev potrebna absolutna večina veljavnih oddanih glasov. Če je nihče ne zbere, poteka četrti krog, v katerega gresta le kandidata, ki sta v tretjem krogu dobila največ podpore, izvoljen pa je tisti kandidat, ki dobi več glasov.

Volitve predsednika so tajne in za razliko od običajnega elektronskega glasovanja potekajo s papirnatimi glasovnicami.

Evropski parlament naj bi danes in v četrtek izvolil tudi 14 podpredsednikov parlamenta in pet kvestorjev ter določil sestavo odborov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen