Tožilci v ruski aferi zaslišali Salvinijevega sodelavca

0

Italijanski tožilci so v ponedeljek zaslišali tesnega sodelavca italijanskega notranjega ministra in podpredsednika vlade Mattea Salvinija, Gianluco Savoinija zaradi domnevnega poskusa, da bi Salvinijevi skrajno desni stranki Liga zagotovil rusko financiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Savoini, ki so ga zaslišali glede njegovega lanskega srečanja v Moskvi s tremi Rusi, je po poročanju italijanskih medijev izkoristil pravico do molka.

Prve informacije o tem srečanju, ki je potekalo oktobra lani, je februarja objavil italijanski tednik l’Espresso, ameriški portal Buzzfeed pa je pred dnevi objavil zapis zvočnega posnetka srečanja. Ali je bilo nakazilo Ligi okoli 58 milijonov evrov v okviru naftnega dogovora tudi dejansko izvedeno, ni znano. Prav tako ni znano, ali je bil uresničen naftni dogovor, o katerem so se pogovarjali.

Savoini, ki je trenutno predsednik združenja Lombardija-Rusija in je poročen z Rusinjo, je po poročanju italijanskih medijev kontaktna oseba Lige z Rusijo in njenimi voditelji.

Salvini je že večkrat zanikal, da bi stranka dobila denar od Rusije, vendar so opozicijske stranke kljub temu zahtevale, da zadevo pojasni pred parlamentom.

Premier Giuseppe Conte je ocenil, da ne vidi razloga, zakaj Salvini ne bi stopil pred poslance. “Naše vodilo je jasno: popolna transparentnost za italijanske državljane in popolna zvestoba nacionalnim interesom,” je dejal.

Tožilstvo, ki je v zadevi uvedlo preiskavo zaradi morebitnega kaznivega dejanja, bi lahko zaslišalo tudi odvetnika Gianluco Merando, ki je bil prav tako na omenjenem srečanju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen