Odbor DZ danes o zamiku uvedbe enotne tobačne embalaže danes

0

Člani odbora DZ za zdravstvo bodo danes obravnavali predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Predlagatelji, med njimi predvsem koalicijski poslanci, bi zamaknili uvedbo enotne tobačne embalaže za tri leta. Ob glasnih opozorilih različnih predstavnikov družbe o neprimernosti predloga je na seji pričakovati pestro razpravo.

Pod predlog spremembe zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov sta podpisana poslanca NSi in poslanci iz vrst koalicije. V parlamentarno obravnavno ga je skupina 38 poslancev vložila po skrajšanem postopku.

Predlagajo predvsem preložitev uvedbe enotne embalaže z leta 2020 na leto 2023. Predvidevajo tudi ustanovitev sklada, prek katerega bi se trošarine iz prodaje tobačnih izdelkov namenile za programe preprečevanja kajenja.

Opozarjajo, da enotna embalaža ne zmanjšuje uporabe tobaka, povečuje pa uporabo ponarejenih izdelkov, tihotapstvo in zmanjšuje trošarinske prihodke. Prav tako opozarjajo pred tožbami in negativnim vplivom ukrepa na gospodarstvo, obenem pa poudarjajo vlaganje v preventivo za zmanjšanje kajenja.

Na današnji seji je pričakovati pestro razpravo, saj so se v dneh po vložitvi predloga zvrstila glasna in kritična opozorila številnih organizacij, predvsem s področja zdravstva, o negativnih posledicah predlaganih sprememb na javno zdravje. Predlogu sicer nasprotuje tudi vlada. Po poročanju medijev so si nekateri pod predlog podpisani poslanci že premislili.

Komisija za preprečevanje korupcije pa je zaradi preiskave suma nezakonitega vplivanja na pripravo predloga sprememb uvedla preiskavo. Komisija je namreč prejela informacijo, da je pri pripravi predloga prišlo do stikov med predstavniki tobačne industrije ter pripravljavci zakona.

Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) so se predstavniki tobačne industrije oglasili pri najmanj petih od 38 podpisnikov pod predlog sprememb zakona. Iz dokumentacije, ki so jo pridobili, je po poročanju TVS razvidno, da so med njimi Brane Golubovič iz stranke LMŠ ter Jani Möderndorfer, Monika Gregorčič in Igor Zorčič iz SMC.

Do tega so kritični tudi v opozicijski Levici, v kateri opozarjajo, da so podatki, ki jih navajajo predlagatelji, netočni in zavajajoči, izhajajo pa iz študij, ki jih je plačala tobačna industrija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen