Italijanski premier znižuje pričakovanja glede dogovora o vodilnih položajih v EU

0

Maratonsko zasedanje voditeljev članic EU o vodilnih položajih v Bruslju še traja. Po štirinajstih urah pogajanj še vedno ni jasno, ali dogovor bo. Italijanski premier Giuseppe Conte je pred kratkim prišel pred novinarje in znižal pričakovanja z ocenami, da se trenutno zdi, da dogovora ni na obzorju.

Ni jasno, ali obstaja kvalificirana večina za suši dogovor iz Osake, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal vodilni kandidat socialistov Frans Timmermans, je dejal Conte.

Še vedno je težaven tudi sam koncept spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik komisije postal vodilni kandidat ene od evropskih strank za volitve. “Zdi se težko, da bi se držali le tega merila,” je dejal italijanski premier.

Conte po tej maratonski nočni seji ne izključuje še enega izrednega vrha. Neuradno se je čez noč omenjala možnost, da bi lahko bil še en vrh sredi julija, ko bo tudi drugo julijsko zasedanja Evropskega parlamenta.

Voditelji naj bi po vrsti posvetovanj v različnih sestavah sedaj vendarle začeli skupni zajtrk, ki je bil napovedan že za 7. uro, nato pa preložen za pol ure. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen