Vlada sprejela opredelitev do tožbe Evropske komisije glede preiskav v Banki Slovenije

0

Vlada je na današnji seji sprejela opredelitev Slovenije do tožbe Evropske komisije glede preiskav v Banki Slovenije. Sklenila je, da bo Slovenija v odgovoru na tožbo zavrgla vse očitke komisije, je po seji povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Rok za predložitev odgovora je 3. julij.

Kot je dejala Katičeva, je osrednji predmet nesoglasja med komisijo in Slovenijo v vprašanju, kako tolmačiti pojem arhiv EU. Komisija se zavzema za zelo široko razlago pojma, po kateri dokumenti, povezani z izvajanjem nalog Evropske centralne banke (ECB) in evrosistema, v prostorih Banke Slovenije uživajo zaščito po pravu EU kot arhiv unije.

“Slovenija se s takšno zelo široko razlago pojma arhiv ne strinja. Stališče komisije bi v praksi namreč pomenilo tudi, da bi bilo treba pri takšni preiskavi pridobiti vnaprejšnje soglasje Evropske centralne banke, kar je za Slovenijo nesprejemljivo. Avtonomija organov pregona je po našem mnenju namreč bistvena prvina pravne države, pri tovrstnih preiskavah pa je ključen tudi element presenečenja,” je dejala Katičeva.

Odgovor na tožbo bo pred Sodiščem EU vložilo državno odvetništvo do 3. julija, ko se izteče rok. Do predložitve odgovora podrobnosti ne morejo razkriti, je še dodala Katičeva.

Evropska komisija je tožbo proti Sloveniji pred Sodiščem EU vložila 17. aprila, očita pa ji kršitev nedotakljivosti arhivov EU oz. ECB ter da slovenski organi pred in po hišni preiskavi niso konstruktivno razpravljali z ECB, kako bi uskladili nedotakljivost arhivov EU z nacionalno preiskavo, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja.

Komisija se je za sprožitev postopka proti Sloveniji pred Sodiščem EU sicer odločila januarja. Takrat je pojasnila, da so slovenski organi pregona 6. julija 2016 v okviru policijske preiskave proti zaposlenim v Banki Slovenije, ki niso bili povezani z nalogami ECB, v prostorih centralne banke zasegli podatke, ki so vsebovali dokumente in računalniško strojno opremo ECB. Ta zasega teh predmetov ni predhodno odobrila, njeni poznejši poskusi, da bi zadevo rešili sporazumno, pa so bili neuspešni, so navedli.

Za pomoč pri pripravi odgovora na tožbo je vlada ustanovila tudi medresorsko delovno skupino. Njene naloge bodo pomoč državnemu odvetništvu pri pripravi odgovora na tožbo, sodelovanje in podpora pri pripravi pravnih, političnih in diplomatskih aktivnosti za uspeh Slovenije v sodnem postopku, sodelovanje z ministrstvom za zunanje zadeve pri usmerjanju dela diplomatskih in konzularnih predstavništev Slovenije, povezanega z nalogami skupine, sodelovanje in vsebinska podpora uradu vlade za komuniciranje pri pripravi in izvajanju medijske strategije ter poročanje vladi.

Kriminalistična preiskava v Banki Slovenije julija 2016 se je nanašala na preiskavo vodilnih v bančnem nadzorniku zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank decembra 2013, ki je med drugim privedla do izbrisov podrejenih obveznic in delnic bank.

Rezultat te preiskave je decembrska kazenska ovadba nacionalnega preiskovalnega urada na Specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ovadeni so vsi člani sveta Banke Slovenije, ki je konec leta 2013 izrekel izredne ukrepe v bankah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen