V Hongkongu izbruhnili spopadi med protestniki in policijo

0

V Hongkongu, kjer potekajo protesti proti zakonu o izročanju osumljencev Kitajski, so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Policisti so s solzivcem in gumijevkami protestnikom preprečili vdor v tamkajšnji parlament. Na ulicah se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so jih oblasti pozvale, naj se razidejo.

Spopadi so izbruhnili nekaj po 15. uri po lokalnem času (9. po srednjeevropskem), ko se je iztekel rok, ki so ga protestniki vladi postavili za umik spornega zakona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so skušali vdreti v zgradbo parlamenta, pri čemer so v policiste metali različne predmete, vključno z železnimi palicami. Policija pa je odgovorila s solzivcem in gumijevkami.

Na ulicah Hongkonga se že od jutra po lokalnem času zbirajo nasprotniki zakonodaje o izročanju osumljencev za kazniva dejanja v Hongkongu celinski Kitajski. Prišlo jih je več deset tisoč, ki blokirajo vse glavne prometnice v mestu. Obkolili so tudi vladna poslopja, vključno s parlamentom.

Oblasti so jih pozvale, naj se razidejo. “Državljane, ki so se zbrali, pozivam k največji možni zadržanosti, naj se mirno razidejo in ne kljubujejo zakonu,” je povedal predstavnik oblasti Matthew Cheung.

Danes bi sicer moral hongkonški parlament opraviti drugo branje spornega zakona, a ga je vodstvo parlamenta preložilo na kasnejši datum, ki pa ga niso navedli. Končno glasovanje o zakonu naj bi sicer potekalo 20. junija.

Hongkonška vlada namreč kljub množičnim protestom vztraja pri zakonu o izročitvi osumljencev za kazniva dejanja v Hongkongu oblastem na celinski Kitajski. Oblasti zagotavljajo, da bi imela njihova sodišča zadnjo besedo glede izročanja. Kritiki pa opozarjajo, da bi zakon oblastem omogočil, da bi političnim nasprotnikom sodili na celinskem delu Kitajske.

Protestnike je medtem danes podprla tajvanska vlada. “Tajvan je z vami. Volja ljudstva bo prevladala,” je na Twitterju zapisal tajvanski zunanji minister Joseph Wu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen