Tusk previdno optimističen glede dogovora o vodilnih položajih v EU

0

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je “previdno optimističen” glede dogovora o vodilnih položajih v EU. Obstaja “skupna volja”, da se ta proces konča do ustanovne seje Evropskega parlamenta, ki se začne 2. julija, je izpostavil v vabilu voditeljem članic unije na zasedanje.

Tusk v vabilu voditeljem izpostavlja, da se je v minulih treh tednih tesno in redno posvetoval z njimi in z Evropskim parlamentom ter da so ta posvetovanja pokazala, da obstajajo “različni pogledi, različni interesi, a tudi skupna volja za to, da se proces konča pred prvim zasedanjem Evropskega parlamenta”.

Predsednik Evropskega sveta napoveduje, da se bo še naprej, do začetka vrha, posvetoval z vsakim voditeljem. “Ostajam previdno optimističen, saj so tisti, s katerimi sem govoril, izrazili odločenost za hitre odločitve,” je zapisal v vabilu in izrazil upanje, da jim bo uspelo v četrtek.

Kljub Tuskovemu upanju v Bruslju neuradno že krožijo možni datumi izrednega vrha. Omenja se 1. julij. Pred tem, 28. in 29. junija, so namreč nekateri voditelji na vrhu skupine G20 v Osaki.

V četrtek zjutraj naj bi se sicer znova sestali koordinatorji treh glavnih političnih družin za pogajanja o vodilnih položajih: za konservativno EPP hrvaški in latvijski premier, Andrej Plenković in Krišjanis Karinš, za socialiste španski in portugalski premier, Pedro Sanchez in Antonio Costa, ter za liberalce nizozemski in belgijski premier, Mark Rutte in Charles Michel.

Nato naj bi se Sanchez in Costa srečala še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Voditelji imajo sicer ta konec tedna poleg imenovanj na vodilne položaje na meniju še vrsto drugih tem. Ob začetku novega političnega cikla bodo sprejeli strateški načrt za obdobje 2019-2024, sprejeli bodo tudi sklepe o večletnem evropskem proračunu, podnebnih spremembah, dezinformacijah, hibridnih groženj in zunanjih odnosih.

V petek bo evrski vrh v razširjeni sestavi – to so vse članice razen Velike Britanije – pregledal napredek pri reformi območja evra, a bistvenih novic ni pričakovati. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen