Obdolžena podala zagovor za umor matere pri Slovenski Bistrici

0

Na mariborskem sodišču se je danes začelo sojenje 63-letni Ivici Kalšek, ki ji tožilstvo očita umor matere 1. marca v vasici Ošelj nad Slovensko Bistrico. V zagovoru je povedala, da ji je mati očitala odgovornost za bratovo smrt nekaj dni prej, kar jo je močno prizadelo. “Enostavno je prišlo do trenutka, ko se nisem mogla obvladati,” je dejala.

Vidno pretresena je obdolžena na sodišču pojasnila, da sta se z materjo vedno dobro razumeli. Potem ko je brat storil samomor, pa naj bi ji mati večkrat očitala, da je ona kriva za bratovo smrt.

Kot je pojasnila, je tistega dne, ko so 88-letno mater kasneje našli mrtvo v njeni postelji, zjutraj šla v lekarno po materina zdravila in ji jih nato odpeljala na njen dom. Mati ji je odprla vrata, v sobi pa jo je ponovno začela obtoževati za bratovo smrt in suvati proti njej z berglo. Začeli sta se prerivati, pri tem pa je mati po besedah obdolžene padla na tla in udarila z glavo ob posteljo.

“Ko sem jo položila na posteljo, sem jo zategnila s pasom od predpasnika. Sploh ne znam pojasniti, kaj točno se je zgodilo. Imela sem občutek, kot da sanjam in da se bom kmalu zbudila iz nočne more,” je dejala.

Nato naj bi stekla iz sobe in v predsobi našla poleno, s katerim je nato mater na postelji udarila po glavi. “Ne znam pojasniti, zakaj sem to storila,” je dejala v joku.

Potem je poklicala reševalno službo in poskušala mater po njihovih navodilih oživljati, a starejši ženski ni bilo več pomoči. Na kratko je poklicala tudi moža, sina, hči in sestro in jim povedala, da “mame več ni”.

Vsi štirje so danes nastopili na sodišču kot priče in potrdili, da med ženskama nikoli prej ni bilo konfliktov in da sta bili močno navezani med seboj. Povedali so, da je bila vsa družina v tistem času močno pretresena zaradi samomora, Ivica pa da je po bratovi smrti še bolj pomagala materi kot prej. Nihče od njih ne more razumeti, kako je lahko prišlo do nasilja, ko pa sta bili mati in hči vedno v dobrih odnosih. “Sestra tega nikoli ne bi naredila prisebna,” je dejala sestra obdolžene.

V nadaljevanju je patolog Rajko Kavalar, ki je opravil obdukcijo pokojne, opisal najdene poškodbe na truplu. Po njegovi oceni je bil neposreden vzrok smrti zadušitev zaradi davljenja. Udarca po glavi, zaradi katerih je izgubila zavest, je pokojna po njegovih ugotovitvah dobila pred davljenjem, saj ni zaznal, da bi se žrtev pred smrtjo branila pred napadom.

Tožilstvo očita Kalškovi umor na zahrbten način, saj naj bi materi Ivani Dovnik vzela življenje v trenutku, ko ta ni pričakovala napada. S polenom naj bi jo dvakrat udarila po glavi, potem pa jo, medtem ko je obležala na postelji, povsem nemočno do zadušitve davila s pasom.

Sojenje se bo nadaljevalo 3. julija z zaslišanjem sodnega izvedenca psihiatrije.

Ker je obramba takoj zavrnila priznanje krivde, tožilstvo na predobravnavnem naroku konec maja ni predstavilo predloga kazni v primeru priznanja. Umor se sicer kaznuje z zaporom najmanj petnajst let. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen