Šarec v Vatikanu predvsem o Zahodnem Balkanu

0

Slovenski premier Marjan Šarec se je danes v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, s katerim sta govorila predvsem o Zahodnem Balkanu. Med temami pogovorov so bile tudi migracije ter odnosi med Cerkvijo in državo v Sloveniji, vključno s financiranjem zasebnega šolstva. Premier se je sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

“Največ časa smo namenili Zahodnemu Balkanu. Tukaj si tudi Vatikan izjemno prizadeva za isti cilj kot Slovenija. Se pravi, da se čim prej začnejo pogovori oziroma pogajanja o širitvi Evropske unije. Zlasti Severna Makedonija je država, ki ne more več čakati na to. Ker če EU ne bo aktivna na tem področju, so lahko težave,” je povedal Šarec, so sporočili iz njegovega kabineta.

Govorili so tudi o številnih drugih zunanjepolitičnih in mednarodnih temah, med drugim o migracijah, je še dejal predsednik vlade v izjavi za novinarje.

Pojasnil je, da na pogovorih niso govorili o dogajanju na italijansko-slovenski meji, ki jo nezakonito prehajajo migranti iz Slovenije, in skupnih patruljah na tej meji. To je namreč bolj vprašanje za odnose med Rimom in Ljubljano, je dejal.

Slovenija se zavzema za to, da bi bilo treba na zunanji meji EU aktivirati agencijo za upravljanje evropskih meja Frontex, je dejal Šarec. Gre za meji med Hrvaško in Srbijo ter Hrvaško in BiH. “To bi bilo veliko bolj učinkovito, ker moramo vsi skupaj reševati to problematiko,” je izpostavil. Dodal je, da bi bilo treba problem migracij reševati tudi tam, kjer nastajajo.

S papežem in državnim tajnikom je govoril tudi o odprtih vprašanjih med Cerkvijo in državo v Sloveniji, med drugim o financiranju zasebnega šolstva. Šarec je predstavil trenutno dogajanje na tem področju v Sloveniji. “Trenutna situacija je takšna, da imamo dve pravni mnenji. Zakonodajna služba DZ in zakonodajna služba vlade imata nekoliko drugačno mnenje kot ga ima ministrstvo. Verjamem, da če bo volja v parlamentu med posameznimi strankami, lahko dosežemo drugačen kompromis,” je povedal.

Šarec je povedal še, da je ponovil vabilo papežu na obisk v Slovenijo. Frančišek je po premierjevih besedah tudi sam izrazil željo, da bi čim prej, ko bi bilo to mogoče, obiskal Slovenijo. “Mislim, da bi ta obisk prenesel odnose še na višjo raven,” je poudaril.

Vzdušje na pogovorih s papežem in Parolinom je predsednik slovenske vlade ocenil kot zelo dobro. Pogovori so potekali zelo odkrito in iskreno, so sporočili iz premierjevega kabineta. “Papež je izjemno naklonjen Sloveniji in sva imela temu primerno dolg pogovor,” je povedal. Kot so navedli v njegovem kabinetu, je pogovor trajal okoli 35 minut, kar je več, kot je bilo predvideno.

Šarec bo drevi nagovoril še zbrane na odprtju razstave Plečnik in sveto – Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec v Vatikanskih muzejih. Odprtja se bo udeležil tudi slovenski minister za kulturo Zoran Poznič. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen