Priznana mariborska slikarka Patricija Simonič tokrat razstavlja v likovni galeriji v italijanski Gorici

1

Minuli teden so v likovni galeriji Ars na Travniku – Piazza della Vittoria v italijanski Gorici v krogu lepega števila ljubiteljev umetnosti odprli razstavo slovenske slikarke Patricije Simonič iz Maribora, sicer po profesiji magistrice ekonomije. Razstava nosi naslov »V svetlobi in temi.« Slikarka v Gorici razstavlja opus likovnih del z naslovom Ona ter dela iz sakralnega cikla, ki bodo tam na ogled še ves mesec.

Umetnico Patricijo Simonič je na odprtju razstave po glasbenem uvodu glasbenika Giannija Rijavca predstavil Jurij Paljk in povedal, da se umetnica uveljavlja tako kot slikarka, ki je vezana na stare, renesančne mojstre, saj so njene slike sicer res sodobne, a imajo trdne temelje v risbi in uravnovešeni kompoziciji, kot tudi kot kiparka. Znana je njena skulptura Dečka miru, simbola miru, ki ga je prejel sedanji papež in se nahaja v Vatikanskem muzeju.

O umetnici je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn pred časom zapisala, da ustvarja likovni opus, “v katerem razkriva reminiscence in hkrati intimen odnos do tradicionalnih zgodovinskih arhetipov ženske figure. Njeno podobo obnavlja na prefinjen, minuciozen način, s premišljeno pozicioniranimi in finimi potezami čopiča. Prepoznavni formi, ki predstavlja poklon klasični lepoti, pa daje tudi kanček misterioznosti. Motivni izbranki zaupa svoja razmišljanja, svoje poglede, čutenja in osebno sporočilnost. Z obraznimi potezami, ki so natančno izslikane in jasne, odpira pogled v globino ženskih likov. Pri upodobitvah sta fascinantni tako oblikovna kot barvna dovršenost, še posebej pa preseneča izjemna plastičnost. Ustvarjalna prizadevanja za dosego lepotnega ideala avtorica bogati s svojstvenim barvnim občutjem. To temelji na monokromni, omejeni barvni paleti, na modrih ali pa rjavih barvah. Modro avtorica povezuje z neskončnostjo, hrepenenjem in božanskostjo. Modra barva je najgloblja, nesnovna in najčistejša  ter vodi v duhovna občutja. Z rjavimi odtenki ponazarja zemeljsko plat ženske.”

Jurij Paljk je še izpostavil, da umetnica v sklopu doktorskega študija na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru preučuje področje trženja umetnosti. Iz slednjega področja je pred nekaj časa izdala tudi knjigo, z naslovom Trženje duše (marketing umetnosti). Paljk je še poudaril, da je Patricija Simonič sodobna umetnica, ki se naslanja na figurativno slikarstvo in monokromno barvno paleto, kar se tudi odraža v njenem likovnem opusu, ki je razdeljen na dva barvna sklopa: prvi je v odtenkih modre, drugi pa je naslikan v zemeljskih barvah, obema pa je skupna motivika figurativnega slikanja ženskega lika, lepote ženskega telesa in obraza ter sakralne tematike. Če je modra barva izjemno zahtevna in odraža predvsem iskanje duševnega in globljega, potem so zemeljske barve odraz racionalnosti in vidnega.

Število komentarjev: 1
  1. Mitja P pravi

    “Italijanska Gorica”? A se vi zavedate?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen